Mandulatorta



Elkészítés:
1. Az omlós tésztához a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a sót tálba tesszük. Rászórjuk a vajat, és késsel vágva vagy ujjheggyel gyorsan finom morzsásra dolgozzuk. A tojást és a vizet elkeverjük, majd a lisztre öntjük, és villával szemcsés masszává dolgozzuk. Cipóvá formáljuk, és becsomagolva legalább 60 percre hűtőbe tesszük.
2. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk. Egy 25 cm-es formát kivajazunk, kibéleljük a tésztával, és legalább 15 percre visszatesszük a hűtőbe. A tésztára sütőpapírt terítünk és szárazbabot szórunk rá. 220 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük. Eltávolítjuk a babot meg a papírt, és a tésztát visszatesszük a sütőbe 4 percre, hogy az alja kiszáradjon. Kivesszük a sütőből, és a sütőt 200 °C-ra kapcsoljuk.
3. Közben a töltelékhez a puha vajat a cukorral krémesre verjük. Egyesével belekeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a narancshéjat meg a mandulaaromát, és alaposan összekeverjük.
4. A tölteléket a tésztába kanalazzuk és elsimítjuk. 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz, illetve amíg a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd rászitáljuk a porcukrot. Minden szeletet egy kanálnyi tejföllel tálalunk, ízlés szerint.