Mandulatorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mandulatorta
Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
igény szerint porcukor
A kikenéshez:
kevés vaj
A nyújtáshoz:
kevés liszt
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejföl
A töltelékhez:
17 és fél dkg darált mandula
1 evőkanál reszelt narancshéj
3 nagyobb tojás
2 teáskanál sima liszt
½ teáskanál mandulaaroma
17 és fél dkg finomított kristálycukor
17 és fél dkg vaj
Az omlós tésztához:
28 dkg sima liszt
1 db közepes méretű, felvert tojás
1 teáskanál reszelt citromhéj
15 dkg hideg, kockára vágott vaj
15 dkg finomított kristálycukor
1 csipet
1 evőkanál hideg víz
igény szerint sima liszt

Elkészítés:

1. Az omlós tésztához a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a sót tálba tesszük. Rászórjuk a vajat, és késsel vágva vagy ujjheggyel gyorsan finom morzsásra dolgozzuk. A tojást és a vizet elkeverjük, majd a lisztre öntjük, és villával szemcsés masszává dolgozzuk. Cipóvá formáljuk, és becsomagolva legalább 60 percre hűtőbe tesszük.

2. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk. Egy 25 cm-es formát kivajazunk, kibéleljük a tésztával, és legalább 15 percre visszatesszük a hűtőbe. A tésztára sütőpapírt terítünk és szárazbabot szórunk rá. 220 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük. Eltávolítjuk a babot meg a papírt, és a tésztát visszatesszük a sütőbe 4 percre, hogy az alja kiszáradjon. Kivesszük a sütőből, és a sütőt 200 °C-ra kapcsoljuk.

3. Közben a töltelékhez a puha vajat a cukorral krémesre verjük. Egyesével belekeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a narancshéjat meg a mandulaaromát, és alaposan összekeverjük.

4. A tölteléket a tésztába kanalazzuk és elsimítjuk. 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz, illetve amíg a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd rászitáljuk a porcukrot. Minden szeletet egy kanálnyi tejföllel tálalunk, ízlés szerint.

Mandulatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1986 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Mandulatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
ételfotó