Vérnarancs fagylalt



Elkészítés:
1. Két narancs héját vékonyan lehámozzuk, néhány csíkot félreteszünk a díszítéshez, a harmadik narancs héját finomra lereszeljük. 1,25 dl narancslét kifacsarunk, és félretesszük.
2. A tejet és a sovány tejszínt kis lábosba öntjük a lehámozott narancshéjjal. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és legalább 30 percig állni hagyjuk.
3. A cukrot a tojássárgákkal tűzálló tálban sűrű krémmé keverjük.
4. A tejes keveréket visszatesszük a tűzre, és kis lángon felforraljuk. A tojásokra öntjük, és habverővel jól elkeverjük. Közben vizet forralunk egy akkora lábosban, amire a tojásos tálat ráhelyezhetjük úgy, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Kis lángra vesszük, ráhelyezzük a cukros tojást, és a gőz fölött folyamatosan kevergetve kb. 20 percig melegítjük, amíg olyan sűrű sodót kapunk, ami a kanál hátán megtapad.
5. A sodót átöntjük egy tiszta edénybe. Belekeverjük a finomra reszelt narancshéjat, és 10 percig állni hagyjuk. Belekeverjük a félretett narancslét, a zsíros tejszínt, meg a vanília kivonatot. Fagylaltgépbe öntjük, és megfagyasztjuk. A félretett narancshéjcsíkokkal díszítjük.