Spanyol karamelles felfújt



Elkészítés:
1. A tejet a narancshéjjal és a felhasított vaníliarúddal vagy vaníliakivonattal lábosban felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverünk 8 dkg cukrot, és legalább 30 percig állni hagyjuk.
2. Közben egy kb. 1 literes felfújtformát vékonyan kivajazunk. Egy másik lábosban közepes-nagy lángon felforrósítjuk a maradék cukrot 4 evőkanál vízzel. Kevergetjük, amíg a cukor feloldódik, majd keverés nélkül forraljuk, amíg a karamell mély aranybarna nem lesz. Azonnal levesszük a lábost a tűzről, és belefacsarunk pár csepp narancslét, hogy ne főjön tovább. A kivajazott formába öntjük, és szétfolyatjuk, hogy mindenütt bevonja, majd félretesszük.
3. A cukros tejet a vaníliával és a narancshéjjal ismét a tűzre tesszük, és kis lángon felmelegítjük. 3 egész tojást és 2 tojás sárgáját hőálló edényben felverjük, állandó keverés mellett ráöntjük a meleg tejet, majd a felfújtformába szűrjük.
4. A formát mély tepsibe állítjuk, és annyi forró vizet öntünk köré, hogy a forma oldalának feléig érjen. 160 °C-ra előmelegített sütőben 75-90 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt tű tisztán jön ki belőle. A formát kivesszük a tepsiből, és félretesszük, amíg teljesen kihűl. Lefedjük, és éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor fémspatulával körben elválasztjuk a forma oldalától, és erősen rázogatva, hogy meglazuljon, tálalóedényre borítjuk.