Spanyol karamelles felfújt

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Spanyol karamelles felfújt
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
17 és fél dkg kristálycukor
5 nagy tojás
5 dl zsíros tej
½ db narancs
2 darabka narancshéj
½ teáskanál vaníliakivonat
vagy
Az edény kivajazásához:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A tejet a narancshéjjal és a felhasított vaníliarúddal vagy vaníliakivonattal lábosban felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverünk 8 dkg cukrot, és legalább 30 percig állni hagyjuk.

2. Közben egy kb. 1 literes felfújtformát vékonyan kivajazunk. Egy másik lábosban közepes-nagy lángon felforrósítjuk a maradék cukrot 4 evőkanál vízzel. Kevergetjük, amíg a cukor feloldódik, majd keverés nélkül forraljuk, amíg a karamell mély aranybarna nem lesz. Azonnal levesszük a lábost a tűzről, és belefacsarunk pár csepp narancslét, hogy ne főjön tovább. A kivajazott formába öntjük, és szétfolyatjuk, hogy mindenütt bevonja, majd félretesszük.

3. A cukros tejet a vaníliával és a narancshéjjal ismét a tűzre tesszük, és kis lángon felmelegítjük. 3 egész tojást és 2 tojás sárgáját hőálló edényben felverjük, állandó keverés mellett ráöntjük a meleg tejet, majd a felfújtformába szűrjük.

4. A formát mély tepsibe állítjuk, és annyi forró vizet öntünk köré, hogy a forma oldalának feléig érjen. 160 °C-ra előmelegített sütőben 75-90 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt tű tisztán jön ki belőle. A formát kivesszük a tepsiből, és félretesszük, amíg teljesen kihűl. Lefedjük, és éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor fémspatulával körben elválasztjuk a forma oldalától, és erősen rázogatva, hogy meglazuljon, tálalóedényre borítjuk.

Spanyol karamelles felfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1998 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Spanyol karamelles felfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
lexikon