Katalán égetett krém

Crema catalana

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Katalán égetett krém
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg finomított kristálycukor
1 db félbevágott vaníliarúd
½ db citrom héja
3 evőkanál kukoricakeményítő
7 és fél dl zsíros tej
7 nagyobb tojás

Elkészítés:

1. A tálalás előtt 1 nappal készítjük. A tejet a vaníliával és a citromhéjjal lábosba töltjük. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk.

2. A tojássárgáját 10 dkg cukorral tűzálló tálban addig verjük, míg krémes lesz, és a cukor feloldódik.

3. A vaníliás tejet kis lángon újra felforraljuk, majd 4 evőkanálnyi tejet egy tálkában a kukoricakeményítővel simára keverünk. Visszaöntjük a tejbe, elkeverjük, és kis-közepes lángon 1 percig főzzük. A tejet beleszűrjük a tojássárgájás keverékbe, és jól elkeverjük.

4. A tűzálló tálat csendes forrásban lévő vízzel töltött lábos fölé helyezzük. Ügyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe, különben a tojásból rántotta lesz. A sodót 25-30 percig folyamatosan kevergetve főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a kanál hátáról nem folyik le. A krémet 10 cm átmérőjű tálkákba kanalazzuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lefedjük, és legalább 12 órára behűtjük.

5. A tálalás előtt mindegyik adag tetejét meghintjük cukorral. A cukrot karamellizáló pisztollyal vagy grill alatt rápirítjuk. Állni hagyjuk, amíg a karamell megkeményedik, azután tálaljuk. A karamell szobahőmérsékleten kb. 60 percen keresztül szilárd marad, ne tegyük vissza a hűtőbe, mert ott a karamell „megolvad".

Katalán égetett krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2392 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Katalán égetett krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
recept beküldése