Katalán égetett krém
Crema catalana



Elkészítés:
1. A tálalás előtt 1 nappal készítjük. A tejet a vaníliával és a citromhéjjal lábosba töltjük. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk.
2. A tojássárgáját 10 dkg cukorral tűzálló tálban addig verjük, míg krémes lesz, és a cukor feloldódik.
3. A vaníliás tejet kis lángon újra felforraljuk, majd 4 evőkanálnyi tejet egy tálkában a kukoricakeményítővel simára keverünk. Visszaöntjük a tejbe, elkeverjük, és kis-közepes lángon 1 percig főzzük. A tejet beleszűrjük a tojássárgájás keverékbe, és jól elkeverjük.
4. A tűzálló tálat csendes forrásban lévő vízzel töltött lábos fölé helyezzük. Ügyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe, különben a tojásból rántotta lesz. A sodót 25-30 percig folyamatosan kevergetve főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a kanál hátáról nem folyik le. A krémet 10 cm átmérőjű tálkákba kanalazzuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lefedjük, és legalább 12 órára behűtjük.
5. A tálalás előtt mindegyik adag tetejét meghintjük cukorral. A cukrot karamellizáló pisztollyal vagy grill alatt rápirítjuk. Állni hagyjuk, amíg a karamell megkeményedik, azután tálaljuk. A karamell szobahőmérsékleten kb. 60 percen keresztül szilárd marad, ne tegyük vissza a hűtőbe, mert ott a karamell „megolvad".