Zöldséges sáfrányos rizs

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldséges sáfrányos rizs
Eszközök: kés, lábas, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csipet sáfrány
40 dkg rövid szemű rizs
10 dkg mélyhűtött zöldborsó
10 dkg zöld, darabolt ceruzabab
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
12 dl forró zöldséglé
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A sáfrányt lábosba tesszük, leforrázzuk a zöldséglével, és ázni hagyjuk.

2. Közben vastag aljú lábosban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát, 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és további 2 percig pirítjuk, vagy amíg a hagyma üveges lesz, de nem barnul meg.

3. A rizst leöblítjük, lecsepegtetjük, és a zöldbabbal együtt a serpenyőbe öntjük, jól megforgatjuk az olajban. Hozzákeverjük a sáfrányos zöldséglét, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd felforraljuk. Lassú tűzön, fedő nélkül 12 percig főzzük, de közben nem keverjük meg.

4. Óvatosan beleforgatjuk a zöldborsót, és további 8 percig pároljuk, amíg a rizs felszívja a folyadékot, a zöldbab és zöldborsó pedig megpuhul. Megkóstoljuk, és újra sózzuk, ha szükséges. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldséges sáfrányos rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2192 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Zöldséges sáfrányos rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
lexikon