Lóbab sonkával és kolbásszal

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Lóbab sonkával és kolbásszal
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg sovány baconszalonna
vagy
5 dkg pancetta
vagy
5 dkg prosciutto
vagy
45 dkg fejtett lóbab
vagy
45 dkg mélyhűtött lóbab
4 evőkanál spanyol olívaolaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csipet kristálycukor
1 evőkanál friss, apróra vágott kapor
vagy
1 evőkanál friss, apróra vágott mentalevél
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint friss mentalevél
vagy
ízlés szerint friss kapor

Elkészítés:

1. Keskeny csíkokra szeljük a sonkát vagy a szalonnát. A kolbászt 2 cm-es kockákra vágjuk. Vastag aljú serpenyőben vagy fedeles tűzálló tálban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vörös-hagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg megüvegesedik és barnulni kezd. (Ha szalonnával készítjük, azt a hagymával együtt dobjuk az edénybe.) Hozzáadjuk a fokhagymát, és további fél percig együtt pirítjuk.

2. Rálöttyintünk egy kevés bort, nagyobbra állítjuk a lángot, és ha az alkohol elpárolgott, visszaveszünk a hőfokból. Beletesszük a lóbabot, a sonkát és a kolbászt. Folyamatosan kevergetve 1-2 percig együtt pároljuk.

3. A serpenyőt vagy tűzálló edényt lefedjük, és az egészet lassú tűzön, időnként megkeverve pároljuk 10-15 percig, amíg a lóbab megpuhul. Ha közben elpárolog alóla a folyadék, és a bab száraznak tűnik, öntsünk alá egy kis vizet. Belekeverjük a mentát vagy kaprot és a csipetnyi cukrot. Sóval, borssal ízesítjük, de előbb megkóstoljuk, mert lehet, hogy nem is kell utánasózni.

4. Nagy, előmelegített tálba vagy több kisebb tálkába, esetleg tányérra szedjük, és aprított mentával vagy kaporral díszítve, tűzforrón tálaljuk.

Lóbab sonkával és kolbásszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2755 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Lóbab sonkával és kolbásszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
lexikon