Lóbab sonkával és kolbásszal



Elkészítés:
1. Keskeny csíkokra szeljük a sonkát vagy a szalonnát. A kolbászt 2 cm-es kockákra vágjuk. Vastag aljú serpenyőben vagy fedeles tűzálló tálban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vörös-hagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg megüvegesedik és barnulni kezd. (Ha szalonnával készítjük, azt a hagymával együtt dobjuk az edénybe.) Hozzáadjuk a fokhagymát, és további fél percig együtt pirítjuk.
2. Rálöttyintünk egy kevés bort, nagyobbra állítjuk a lángot, és ha az alkohol elpárolgott, visszaveszünk a hőfokból. Beletesszük a lóbabot, a sonkát és a kolbászt. Folyamatosan kevergetve 1-2 percig együtt pároljuk.
3. A serpenyőt vagy tűzálló edényt lefedjük, és az egészet lassú tűzön, időnként megkeverve pároljuk 10-15 percig, amíg a lóbab megpuhul. Ha közben elpárolog alóla a folyadék, és a bab száraznak tűnik, öntsünk alá egy kis vizet. Belekeverjük a mentát vagy kaprot és a csipetnyi cukrot. Sóval, borssal ízesítjük, de előbb megkóstoljuk, mert lehet, hogy nem is kell utánasózni.
4. Nagy, előmelegített tálba vagy több kisebb tálkába, esetleg tányérra szedjük, és aprított mentával vagy kaporral díszítve, tűzforrón tálaljuk.