Sajttal-sonkával töltött tekercs



Elkészítés:
1. A csirkemellfilékbe éles késsel hosszanti zsebet vágunk (1. kép).
2. A zsebekbe 2-2 zsályalevelet csúsztatunk, kissé megsózzuk, megborsozzuk.
3. A sajtot, 8 hasábra vágjuk, minden sajthasábot egy-egy vékony szelet sonkába bugyolálunk (2. kép) és minden csirkemell zsebébe 2-2 csomagot teszünk (3. kép). A melleket úgy tekerjük körül a húsos szalonnával, hogy a nyílás összezáruljon.
4. A csirkemelltekercseket tepsibe tesszük és ráöntjük a levest meg a portói bort.
5. A sütőt 190 °C-ra bemelegítjük. A hagymát is a tepsibe tesszük, a húst lefedjük és 40 percig pároljuk a sütőben.
6. A csirkemelltekercseket felszeleteljük és elrendezzük egy előmelegített tálon. A hagymát és a céklát a hús köré rakjuk.
7. A pecsenyelét lábosba öntjük, felforraljuk, majd hozzáöntjük a kevés portóival elkevert keményítőt. Még két percig forraljuk kis lángon, majd a hagymára és a céklára locsoljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.