Vegyes zöldségragu



Elkészítés:
1. Nagy tűzálló edényben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat. Beletesszük a vöröshagymát és párszor megkeverve 5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a fokhagymát, majd a lángot nagyon kicsire állítjuk.
2. Közben egy serpenyőt felforrósítunk annyira, hogy érezzük, ahogyan a levegő izzani kezd fölötte. Beleöntünk 1 evőkanál olajat, beleszórjuk a padlizsánkockákat, egy rétegben elterítjük, és kevergetve aranybarnára pirítjuk. A hagymához öntjük.
3. A serpenyőbe belecsorgatunk még 1 evőkanál olajat, beletesszük a cukkinit, és ezt is kevergetve aranybarnára pirítjuk. A cukkinit is a hagymához öntjük. A kaliforniai paprikát olajon ugyanígy megpirítjuk, és a többi zöldséghez adjuk.
4. A zöldségekhez keverjük a kakukkfüvet a babérlevéllel, a zsenge rozmaringhajtással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a zöldséglevest, és felforraljuk. Lassú tűzön, fedő alatt, körülbelül 20 perc alatt puhára pároljuk.
5. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a paradicsomot. Lefedjük és 10 percig pihentetjük, hogy a paradicsom kissé megpuhuljon. A zöldségragu tálalásra kész, de még finomabb, ha hagyjuk teljesen kihűlni, és másnap behűtve tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.