Katalán jérce



Elkészítés:
1. A zsemlemorzsát összekeverjük a tojással (1. kép), a kakukkfűvel és a fenyőmag felével.
2. A friss őszibarackot felezzük, kimagozzuk, ha kell, meghámozzuk. Egy gyümölcs húsát apróra vagdaljuk, a zsemlemorzsához adjuk, sózzuk, borsozzuk A masszát a kappan vagy jérce nyakánál a nyílásba kanalazzuk, fölötte összetűzzük a bőrt.
3. Az állatot egy tepsibe fektetjük és megszórjuk őrölt fahéjjal (2. kép).
4. A sütőt 190 fokra bemelegítjük A húst lefedjük (3. kép) és 60 percen át pároljuk a sütőben. Többször meglocsoljuk a pecsenyelével.
5. Levesszük a fóliát és a kappanra öntjük a sherryt. Gyakran locsolgatva további 30 percig sütjük, míg a hús tűpróbára tiszta levet nem enged. A maradék őszibarackot sütőformába rendezzük, megszórjuk a maradék fenyőmaggal és az utolsó 10 percre a hús mellé tesszük a sütőbe.
6. A kisült kappant vagy jércét tálra tesszük és köréje rakjuk a fél őszibarackokat. A pecsenyelét lezsírozzuk, elkeverjük a tejszínnel és kis lángon felhevítjük. Ezt a mártást kínáljuk a húshoz.
![]() |
![]() |
![]() |