Jóasszony csirkéje

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Jóasszony csirkéje
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kicsontozott csirkehús
25 dkg kockára vágott szalonna
16 szem gyöngyhagyma
50 dkg fejtett zöldborsó
6 dkg vaj
3 dkg liszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szalonnát 3 percre lobogó, sós vízbe dobjuk, leszűrjük és papírkendőn lecsöpögtetjük.

2. Nagy serpenyőben felhevítjük a vajat, és 3 perc alatt állandó kevergetéssel megpirítjuk a szalonnát meg a hagymát (1. kép).

3. Mindkettőt kivesszük a serpenyőből és félrerakjuk. A visszamaradt vajon aranybarnára pirítjuk a csirkehúst. Áttesszük egy lábosba.

4. A serpenyőbe szórjuk a lisztet és kevergetve megpirítjuk, majd lassan felengedjük a tyúkhúslevessel (2. kép).

5. A sütőt bemelegítjük 200 °C-ra. A mártást a húsra locsoljuk, beledobjuk a bouquet garnit és fedő alatt 35 percig pároljuk.

6. A párolási idő vége előtt 10 perccel kivesszük a bouquet garnit, a húshoz adjuk a hagymát, a zöldborsót (3. kép) meg a szalonnát és jól összekeverjük.

7. A húst a zöldborsós, hagymás raguval mély tálban szolgáljuk fel.

Jóasszony csirkéje Jóasszony csirkéje Jóasszony csirkéje
Kevésbé zsíros az étel, ha kihagyjuk belőle a szalonnát.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Jóasszony csirkéje
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2081 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
Jóasszony csirkéje
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
lexikon