Madeirás jérce francia módra

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Madeirás jérce francia módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150 dkg-os jérce
másfél dl madeira bor
25 dkg szeletelt sárgarépa
25 dkg kockára vágott szalonna
20 szem gyöngyhagyma
25 dkg apró csiperkegomba
5 dl fehérbor
3 dkg liszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint tészta
vagy
igény szerint burgonyapüré

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és 3 percig kevergetve pirítjuk a szalonnát, a hagymát, a sárgarépát meg a gombát. Végül áttesszük egy nagy lábosba.

2. A serpenyőben köröskörül aranybarnára pirítjuk a jércét, majd áttesszük a zöldséges lábosba (1. kép).

3. Ráöntjük a fehérbort (2. kép) és addig forraljuk, míg csaknem teljesen elpárolog.

4. Megszórjuk a fűszeres liszttel (3. kép), de közben keverjük, hogy ne csomósodjon össze.

5. Felöntjük a tyúkhúslevessel, beletesszük a bouquet garnit, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 120 percen át pároljuk. A főzési idő vége előtt 30 perccel hozzáöntjük a madeirát és fedő nélkül fejezzük be a párolást.

6. A jércét feldaraboljuk és burgonyapürével vagy tésztával tálaljuk.

Madeirás jérce francia módra Madeirás jérce francia módra Madeirás jérce francia módra
Ezt a fogást a legkülönbözőbb fűszernövényekkel gazdagíthatjuk. Franciaországban nagyon népszerű a turbolya, de ezt csak röviddel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá, különben elveszíti az aromáját.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Madeirás jérce francia módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2305 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
Madeirás jérce francia módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
könyvek