Paella a tenger gyümölcseivel

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 55 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Paella a tenger gyümölcseivel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ teáskanál sáfrány
12 nagy nyers, tisztított garnélarák
37 és fél dkg paella rizs
15 dkg lebőrözött tőkehalfilé
45 dkg tisztított, nyers fésűkagyló
vagy
45 dkg nyers, tisztított tintahal
2 teáskanál friss, apróra vágott kapor
1 db friss, apróra vágott piros chilipaprika
22 dkg hámozott, cikkekre vágott paradicsom
1 nagyobb fej apróra vágott lilahagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
12 és fél dl halalaplé
3 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A tálaláshoz:
1 db cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. A sáfrányt tálkába téve leöntjük 2 evőkanál forró vízzel, és egy ideig áztatjuk.

2. A tőkehalat a gyöngyözve forró alaplébe tesszük, 5 percig főzzük, majd szűrőbe szedjük, hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A garnélát és a karikára vágott tintahalat az alaplébe tesszük, 2 percig főzzük, majd kivesszük. Egy nagy tálban félretesszük, a tőkehalat darabokra vágjuk, ezt is a tálba tesszük. Az alaplét tovább főzzük.

3. A paella-serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és közepes lángon kevergetve üvegesre pároljuk benne a vöröshagymát. Beletesszük a fokhagymát, a chilit meg a sáfrányt az áztatólevével, és kevergetve 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, és még 2 percig kevergetve főzzük, majd beleszórjuk a rizst a zöldfűszerekkel, és még 1 percig keverjük. Hozzáöntjük az alaplé nagy részét, felforraljuk, majd kis lángon, fedő nélkül 10 percig főzzük. Főzés közben nem keverjük, de néhányszor megrázzuk a serpenyőt. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük, amíg a rizs majdnem puhára fő. Ha szükséges, adunk még hozzá alaplét. Beletesszük a tőkehalat a garnélával meg a tintahallal, és még 2 percig főzzük.

4. Amikor az összes folyadékot felszívta, és érezzük a piruló rizs illatát, levesszük a tűzről. Alufóliával letakarjuk, és 5 percig állni hagyjuk. Citromgerezdekkel tálaljuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Paella a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3584 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Paella a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
hírlevél