Datolyás-diós muffin



Elkészítés:
1. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. Egy 12 részes muffinformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A vizet, a kimagozott datolyát, a vajat és a cukrot edénybe tesszük, és alacsony hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg a vaj megolvad. Felforraljuk, majd az edényt levesszük a tűzről, a keveréket hagyjuk hűlni.
2. A lisztet és a sütőport nagy tálba szitáljuk, belekeverjük a pörkölt diót, a közepébe mélyedést nyomunk. A datolyás keveréket a lazán felvert tojásokkal együtt beleöntjük, és a tésztát fémkanállal addig keverjük, amíg összeáll. Nem kell túl sokáig kevergetni - maradhatnak benne csomók.
3. A masszát a muffinformákba kanalazzuk, úgy, hogy minden mélyedést csak a háromnegyedéig töltünk meg. A sütőben 20 percig sütjük, amíg az egyik sütemény közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta, és tisztán húzzuk ki belőle. A muffinokat 5 percig a formában pihentetjük. A muffinokat a formában tompa végű késsel óvatosan körbevágjuk. A kés segítségével óvatosan kiemeljük a formából, és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.