Angol muffin



Elkészítés:
1. Egy kis edényben felmelegítünk 2,2 dl vizet, de nem forraljuk fel. Az edényt levesszük a tűzről, kevergetve feloldjuk benne az élesztőt.
2. A lisztet a sóval és a cukorral összekeverve nagy tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, beleöntjük a megkelt élesztőt. A vajat olvadásig hevítjük (de ne legyen túl forró), azt is mélyedésbe öntjük. A lisztet, ujjheggyel, apránként a masszához keverjük, a tésztát alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett deszkára vagy munkaasztalra borítjuk, és simára dagasztjuk.
3. A tésztát kevés liszttel megszórt tálba tesszük, és letakarva meleg helyen kelesztjük, amíg térfogata a duplájára nő.
4. A sütőlapot kilisztezzük. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. A tésztát könnyedén belisztezett deszkán vagy munkaasztalon átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott kerek formával 7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. A korongokat a sütőlapra fektetjük, a maradék tésztát újra kinyújtjuk-kiszaggatjuk. A sütőlapot frissen tartó fóliával letakarjuk, és meleg helyre téve a tésztát 15-20 percig pihentetjük, amíg a muffinok könnyedén megemelkednek. A sütőben 15 percig sütjük, közben, félidőben a süteményeket megfordítjuk. Levesszük a muffinokat a sütőlapról, és sütőrácson hagyjuk hűlni.