Burgundi csirke

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Burgundi csirke
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
90 dkg kockára vágott csirkehús
4 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál liszt
másfél dl tyúkhúsleves
másfél dl burgundi bor
2 gerezd zúzott fokhagyma
16 kis fej hagyma
12 és fél dkg húsos szalonna
25 dkg csiperkegomba
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint főtt vegyes zöldség
igény szerint pirítós

Elkészítés:

1. Lábosban felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a húst (1. kép) és körös-körül aranybarnára pirítjuk, majd szűrőlapáttal átszedtük egy tálra.

2. A maradék olajon 4 percig pirítjuk a szalonnát, a gombát, a hagymát meg a fokhagymát (2. kép).

3. Visszatesszük a húst, meghintjük a liszttel (3. kép). Állandó kevergetéssel további 2 percig pirítjuk.

4. Felöntjük a burgundi fehérborral meg a húslevessel és kevergetve felforraljuk. Beledobjuk a bouquet garnit és erőteljesen ízesítjük sóval, borssal.

5. A sütőt bemelegítjük 150 °C-ra. Az edényt lefedjük és a középső rácson 90 percig pároljuk a csirkehúst. Kivesszük belőle a bouquet garnit.

6. 8 darab, szív alakú kenyérszeletet vajon megpirítunk és a hús mellé kínáljuk.

Burgundi csirke Burgundi csirke Burgundi csirke
Fehérbor helyett jófajta vörösbort is használhatunk, amelytől erőteljesebb zamatú a pecsenyelé.
Kevés cukor hozzáadása aromásabbá teszi és elősegíti a pirított ételek barnulását.

Tyúkhúsleves

Kép nélkül
1.5 kg egész tyúk
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
15 szem egész fekete bors
1 db fokhagyma
1 csipet sáfrány vagy
1 mokkáskanál sáfrányos szeklice
ízlés szerint

Egy nagy fazékba beletesszük a gondosan megtisztított, megmosott, feldarabolt tyúkot, lehetőleg az összes belsőségével együtt. Felengedjük hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje. Feltesszük főni, de mindig kis lángra éppen csak "gyöngyözzön", ne forrjon! Amikor gyöngyözni kezd tegyük bele a sót és a fűszereket. A fűszereket tea tojásba is zárhatjuk, s így tesszük a levesbe. A jó húsleves titka a lassú főzés fedő nélkül és hogy az elpárolgott vizet ne pótoljuk a főzés során. A húslevest sohasem szabad megkeverni, mert zavaros lesz!

A tyúk korától függ a főzési idő. Ha már kb. 60 percig szépen gyöngyözött a levesünk ellenőrizzük a húst. Félig megfőttnek kell lennie, s ekkor hozzáadhatjuk a gondosan megtisztított zöldséget - sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét.

A hagymákat nem kell teljesen meghámoznunk, a legbelső héjrészt rajta hagyhatjuk, a vöröshagyma legbelső még színes levele szépen színezi is a levesünket. A többi zöldséget nem vékony hasábokra vágjuk.

A lassú főzést addig folytatjuk míg a zöldségek is megpuhulnak.

A főzés során képződő habot vagy leszedjük, vagy rajta hagyjuk (le fog ülepedni mire elkészül a leves), ez ízlés és szokás kérdése.

Amikor kész a leves előmelegített tálra szűrőkanállal kiszedjük külön a húst, külön a zöldségeket, s tálalásig melegen tartjuk. A lét lezsírozhatjuk, ha zsírosnak találjuk - kanállal és itatóspapírral vagy szalvétával tudjuk a felesleges zsírt eltávolítani. (Ha lehetőségünk és időnk van rá a tálalás előtti napon is elkészíthetjük a levest, így a tetején megdermedt zsírt könnyű eltávolítani.) Utána finom szűrőn szűrjük a levesestálba - merőkanállal! Ne zúdítsuk bele a tálba.

A levesbetétet soha ne főzzük bele a teljes mennyiségű levesbe mert így részben könnyebben megromlik, részben felszívja a leves egy részét.

A húst, zöldséget, levest, levesbetétet külön tálakban adjuk asztalra.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Burgundi csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5858 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
Burgundi csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
pinterest