Csirkemell paprikamártásban



Elkészítés:
1. Két közepes lábosban felhevítünk 1-1 kanál olívaolajat. Az egyik lábosba beletesszük a hagyma és a fokhagyma felét a piros húsú paprikával, a cayenne-borssal és a paradicsompürével együtt. A másikba a maradék hagyma és fokhagyma kerül a sárga húsú paprikával (1. kép) meg a bazsalikommal együtt.
2. Fedő alatt, nagyon kis lángon 60 percen át főzzük a kétféle paprikát. Ha leégne, öntsük fel egy kis vízzel. Mindkettőt külön-külön összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük.
3. A mártásokat visszaöntjük a lábosba és sóval, borssal ízesítjük (2. kép). Míg a hús fő, ezeket is felmelegítjük.
4. A csirkemellfiléket lábosba tesszük (3. kép), felöntjük a borral meg a tyúkhúslevessel. Bouquet garnival ízesítjük, lassan felforraljuk és kis lángon 20-25 percig főzzük.
5. A tálalásnál mindkét mártásból egy-egy kanállal a tányérokba merünk, elrendezzük körülötte a felszeletelt húst és friss fűszernövényekkel díszítjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Bouquet garni

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.