Csirkeerőleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csirkeerőleves
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl tyúkhúsleves
15 dkg főtt, csíkokra vágott csirkehús
másfél dl száraz sherry
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábosban lassan felhevítjük a levest, beleöntjük a sherryt is.

2. Hozzáadjuk a tojásfehérjét és a tört tojáshéjat (1. kép), felforraljuk, közben erőteljesen felverjük.

3. Levesszük a lángról és 10 percig hűtjük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük, ezáltal a tojásfehérje (2. kép) áttetszővé tisztítja a levest. Végül ismét hűtjük 5 percig.

4. Egy tálra tiszta ruhával bélelt szűrőt helyezünk és átöntjük rajta a levest (3. kép).

5. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd kis lángon felmelegítjük a levest. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a felcsíkozott húst. Előmelegített tálba vagy tányérokba kanalazzuk át.

6. Az erőlevest rendszerint frissen kifőzött levestésztával, távol-keleti metéltfélével, rizzsel vagy előfőzött zöldségekkel szokták felszolgálni. Kínálhatunk hozzá csíkokra vágott omlettet vagy palacsintát is.

Csirkeerőleves Csirkeerőleves Csirkeerőleves
A húsleves, csontalaplé, erőleves készítésekor gyakorta használt fűszerek: szemes bors (fehér- vagy fekete bors), gyömbér, szerecsendió, szerecsendió virág , szegfűbors, sáfrány, ennek hiányában sáfrányos szeklice.
Vagy az adag, vagy a hozzávaló mennyiség hibás. A megadott leves mennyiségből 1 vagy 2 főre tudunk erőlevest készíteni. 10 főre kb. 5-6 l levesből, alapléből indulnak ki, melyet a felére beforralnak az elkészítés során. Ehhez a mennyiséghez javasolnak 4 tojásfehérjét.
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Csirkeerőleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1573 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
Csirkeerőleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
vegetáriánus ételek