Tom csirkelevese

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Tom csirkelevese
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg csirkehús
3 szelet húsos, apróra vágott szalonna
3 db kockára vágott burgonya
3 dkg vaj
3 fej apróra vágott vöröshagyma
6 dl tej
másfél dl tejszín
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint rozskenyér

Elkészítés:

1. Lábosban, kis lángon 10 percig pirítjuk az apróra vágott csirkehúst és a szalonnát (1. kép).

2. Hozzáadjuk a vajat, a burgonyát (2. kép) meg a hagymát és további 15 percig pirítjuk, állandó keverés mellett.

3. Felöntjük a levessel meg a tejjel, felforraljuk, majd 45 percig gyöngyözve forraljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

4. Belekeverjük a tejszínt és még 5 percig gyöngyözve forraljuk. Meghintjük a petrezselyemmel (3. kép), előmelegített tálba vagy tányérokra kanalazzuk és ír szódáskenyeret vagy rozskenyeret kínálunk hozzá.

Tom csirkelevese Tom csirkelevese Tom csirkelevese
A szódáskenyér nem élesztővel, hanem sütőporral készül. Búzalisztből vagy teles kiőrlésű lisztből is süthetjük.
Különféle zöldségekkel - póréval, zellerrel, kukoricával- kiegészítve laktató főfogás.

Rozskenyér

Kép nélkül
45 dkg rozsliszt
2 teáskanál köménymag
20 dkg búzaliszt
1 teáskanál kristálycukor
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 dl víz
1-2 teáskanál

Az élesztőt a 250. oldalon található előírás szerint felfuttatjuk. (Az élesztő felfuttatásához egy kis tálkára, fakanálra, friss élesztőre, langyos vízre és kevés cukorra van szükség. A pontos mennyiséget minden receptben megadjuk.

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

3. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk, amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik , felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer.)

A kétféle lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal, a köménnyel, az olajjal és a maradék vízzel együtt. A tésztát a 251. oldalon található előírás szerint összedolgozzuk.

(A tészta elkészítése: Tálra, fakanálra, lisztre, sóra, az élesztős folyadékra és vízre van szükség. Az ettől eltérő hozzávalókat is külön jelezzük.

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. A gyúráshoz használt lisztmennyiség sosincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A receptekben megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.)

Körülbelül 2 órás kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk (ne ijedjünk meg, a tészta puha marad), majd 4-6 adagra osztjuk és kis cipókká formázzuk. Áttesszük két kiolajozott sütőlemezre. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Előmelegített, 200 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg megbarnul. Akkor kész, ha az alját megkopogtatva üreges hangot hallunk.

Ír szódáskenyér

Ír szódáskenyér
0.5 teáskanál szódabikarbóna
20 dkg liszt
0.5 teáskanál
2.5 dl langyos tej
0.5 teáskanál majonéz

1. A kétféle lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a majonézt.

2. Közepébe mélyedést nyomunk és annyi tejet öntünk bele, hogy lágy, de ne ragadós tésztát kapjunk. Fakanállal összekeverjük.

3. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és 2-3 percig gyúrjuk. Kerek cipót formázunk belőle.

4. Áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre és előmelegített, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük. A hőmérsékletet 180 fokra csökkentjük és további 15 percig sütjük. Akkor kész, ha az alját megkopogtatva üreges hangot hallunk. Rácsra tesszük kihűlni.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Tom csirkelevese
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2000 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
Tom csirkelevese
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke
Csirke
(Vince Kiadó, 2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a... bővebben...
tippek, fortélyok