Zöldcitromos rizs

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető olcsó
Zöldcitromos rizs
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db zöldcitrom leve
17 és fél dkg hosszúszemű fehér rizs
1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál olaj
4 és fél dl tyúkhúsalaplé
vagy
4 és fél dl zöldségalaplé
Körítésnek:
ízlés szerint főzőbanán
Tálaláshoz:
kevés cikkekre vágott zöldcitrom

Elkészítés:

1. A semleges ízű olajat tűzálló tálban vagy vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk. Beleszórjuk a vöröshagymát a fokhagymával, és időnként megkeverve 2 percig kis lángon pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és elkeverjük a hagymás olajjal. További 1 percig kevergetjük, majd felöntjük a zöldséglevesselvagy a tyúkhúsalaplével, és felforraljuk. Csökkentjük a lángot.

2. Fedő alatt, nagyon kis lángon, 10 percig pároljuk a rizst, amíg magába szívja az összes folyadékot, és megpuhul.

3. Meglocsoljuk a zöldcitrom levével. Villával fellazítjuk a rizsszemeket, és elkeverjük a citromlével. Meghintjük apróra vágott korianderzölddel, majd ízlés szerint grillezett főzőbanánnal körítve, zöldcitromcikkek kíséretében tálaljuk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldcitromos rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1412 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Zöldcitromos rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
twitter