Sajtos burgonya chilis tejföllel

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sajtos burgonya chilis tejföllel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl tejföl
125 dkg hámozott, darabolt burgonya
22 dkg szeletelt kecskesajt
17 dkg reszelt mozzarella sajt
vagy
17 dkg reszelt cheddar sajt
5 dkg reszelt romano sajt
vagy
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 csipet kristálycukor
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 csipet
1 és ¼ dl tyúkhúsalaplé
vagy
1 és ¼ dl zöldségalaplé
kevés konzerv chipotle salsa
vagy
½ db kimagozott, vékonyra szeletelt chipotle chili

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütni való burgonyát lábosba tesszük, vízzel felöntjük, csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és 10 perc alatt félig megfőzzük.

2. A tejfölt elkeverjük a tyúkhúslapalével vagy zöldségalaplével, hozzáadjuk a fokhagymát és a chipotle salsát.

3. A burgonya felét tűzálló tálba terítjük. A tejfölös massza felét rálocsoljuk, és befedjük a kecskesajtszeletekkel. A maradék burgonyát elrendezzük a tetején, és rálocsoljuk a maradék mártást.

4. Meghintjük először reszelt mozzarellával vagy cheddar sajttal, majd parmezánnal vagy romano sajttal.

5. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, ezalatt a burgonya megpuhul, sajtos teteje pedig aranyszínűre és itt-ott ropogósra pirul. A sütőből kivéve, még forrón az asztalra adjuk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Chipotle salsa

Chipotle salsa
1-2 teáskanál chipotle chili
45 dkg érett, kockára vágott paradicsom
1 csipet őrölt fahéj
0.5-1 teáskanál kristálycukor
0.5 csokor durvára tört korianderzöld
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
3-5 gerezd finomra vágott fokhagyma
ízlés szerint

1. A paradicsomot a fokhagymával és korianderzölddel robotgépben vagy turmixgépben sima pürévé turmixoljuk, beletesszük a vöröshagymát, az adobo páclét ami a konzerv chipotle chili leve és a cukrot.

2. Belefacsarjuk a zöldcitromlét. Megsózzuk, majd ízlés szerint őrölt fahéjjal, szegfűborssal és római köménnyel ízesítjük.

3. Nyomban az asztalra adjuk, vagy tálalásig lefedve hűtőbe tesszük, bár a frissen készült salsa a legfinomabb.

Kb. fél liter salsát kapunk.

Sajtos burgonya chilis tejföllel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1195 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Sajtos burgonya chilis tejföllel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
hírlevél