Sajtos burgonya chilis tejföllel



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütni való burgonyát lábosba tesszük, vízzel felöntjük, csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és 10 perc alatt félig megfőzzük.
2. A tejfölt elkeverjük a tyúkhúslapalével vagy zöldségalaplével, hozzáadjuk a fokhagymát és a chipotle salsát.
3. A burgonya felét tűzálló tálba terítjük. A tejfölös massza felét rálocsoljuk, és befedjük a kecskesajtszeletekkel. A maradék burgonyát elrendezzük a tetején, és rálocsoljuk a maradék mártást.
4. Meghintjük először reszelt mozzarellával vagy cheddar sajttal, majd parmezánnal vagy romano sajttal.
5. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, ezalatt a burgonya megpuhul, sajtos teteje pedig aranyszínűre és itt-ott ropogósra pirul. A sütőből kivéve, még forrón az asztalra adjuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Chipotle salsa

1. A paradicsomot a fokhagymával és korianderzölddel robotgépben vagy turmixgépben sima pürévé turmixoljuk, beletesszük a vöröshagymát, az adobo páclét ami a konzerv chipotle chili leve és a cukrot.
2. Belefacsarjuk a zöldcitromlét. Megsózzuk, majd ízlés szerint őrölt fahéjjal, szegfűborssal és római köménnyel ízesítjük.
3. Nyomban az asztalra adjuk, vagy tálalásig lefedve hűtőbe tesszük, bár a frissen készült salsa a legfinomabb.
Kb. fél liter salsát kapunk.