Serrano sonkában sült spárga



Elkészítés:
1. Az olívaolaj felét beleöntjük egy akkora sütőtálba, amiben a spárgák majd egymás mellé fektetve is elférnek, és az edényt mozgatva szétterítjük, hogy egyenletesen vonja be az alját. A sonkaszeleteket hosszában kettévágjuk.
2. A spárgát, ha szükséges, meghámozzuk, és levágjuk a fás végét. A szálakat egyenként belecsavarjuk egy-egy sonkacsíkba úgy, hogy a spárga feje kilógjon. A begöngyölt spárgasípokat egymás mellé fektetjük a sütőtálon, és beecseteljük a maradék olívaolajjal. Megszórjuk borssal és esetleg tengeri sóval (ha a sonka nem nagyon sós).
3. A spárgát 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, a szálak vastagságától függően: át kell sülnie, ugyanakkor maradjon ropogós. Fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a sütőben, mert ha túlságosan megpuhul, nem tudjuk kézzel enni.
4. A sült spárgát forrón tálaljuk, mártogatónak egy tálka fokhagymás majonézt kínálunk hozzá.
Fokhagymás majonéz

1. A fokhagymát a tengeri sóval mozsárban pasztává törjük, majd turmixgépbe tesszük a tojássárgákkal meg a citromlével, és jól összekeverjük.
2. Lassúbb fokozaton keverjük, és közben vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, majd addig keverjük, amíg sima, egyenletes, sűrű mártást kapunk.
3. Megkóstoljuk, és sóval, borssal ízesítjük, ha szükséges. Lefedjük, és hűtőben tároljuk. 3 napon belül használjuk fel.