Tavaszi rizottó

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tavaszi rizottó
Adag: 9 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
52 és fél dkg rizottórizs
30 dkg friss, fejtett zöldborsó
30 dkg zsenge, negyedekre vágott cukkini
30 dkg zsenge, darabolt zöldbab
37 és fél dkg friss, zsenge zöldspárga
18 dkg frissen reszelt parmezán sajt
9 dkg vaj
6 szem darabolt mogyoróhagyma
másfél gerezd zúzott fokhagyma
másfél fej apróra vágott vöröshagyma
6 evőkanál olívaolaj
22 és fél dl forró zöldségalaplé
vagy
22 és fél dl forró csirkealaplé
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
3 evőkanál friss, finomra vágott bazsalikomlevél
3 evőkanál darabolt, friss metélőhagyma
igény szerint mogyoróhagyma

Elkészítés:

1. A spárgaszárak fás végét eltávolítjuk, és levágjuk a fejeket. A szárakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és a fejekkel együtt félretesszük.

2. Nagy serpenyőben, nagy lángon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beleforgatjuk a spárgát, a zöldbabot, a cukkinit és a zöldborsót. Keverve pirítjuk 3-4 percig, míg a zöldségek kissé megpuhulnak, és félretesszük.

3. Nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük a maradék olajat. A vöröshagymát hozzáadjuk, időnként megkeverve 3 perc alatt üvegesre pirítjuk, majd a fokhagymával még fél percig kevergetjük. Takaréklángon hozzáadjuk a rizst, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak.

4. Félreteszünk 2 evőkanálnyi csirkealaplét vagy zöldség-alaplevet. A többit merőkanalanként a rizshez adjuk. Közepes lángon, hogy a lé forrjon, folytonosan kevergetjük, és az újabb adag alaplét csak akkor öntjük hozzá, amikor a rizs az előzőt már felszívta. Körülbelül 20 perc alatt a rizs krémessé válik, és magába szívja az összes alaplét.

5. A rizshez keverjük a pirított zöldségeket, a mogyoróhagymát és a félretett alaplét. Még 2 percig többször megkeverve pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a vajat, a parmezánt, a metélőhagymát és a bazsalikomot. A tűzről levéve azonnal tálaljuk, ízlés szerint mogyoróhagymával díszítve.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Tavaszi rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2209 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Tavaszi rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
hírlevél