Tavaszi rizottó

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tavaszi rizottó
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg rizottórizs
20 dkg friss, fejtett zöldborsó
20 dkg zsenge, negyedekre vágott cukkini
20 dkg zsenge, darabolt zöldbab
25 dkg friss, zsenge zöldspárga
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
6 dkg vaj
4 szem darabolt mogyoróhagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
15 dl forró zöldségalaplé
vagy
15 dl forró csirkealaplé
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
2 evőkanál friss, finomra vágott bazsalikomlevél
2 evőkanál darabolt, friss metélőhagyma
igény szerint mogyoróhagyma

Elkészítés:

1. A spárgaszárak fás végét eltávolítjuk, és levágjuk a fejeket. A szárakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és a fejekkel együtt félretesszük.

2. Nagy serpenyőben, nagy lángon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beleforgatjuk a spárgát, a zöldbabot, a cukkinit és a zöldborsót. Keverve pirítjuk 3-4 percig, míg a zöldségek kissé megpuhulnak, és félretesszük.

3. Nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük a maradék olajat. A vöröshagymát hozzáadjuk, időnként megkeverve 3 perc alatt üvegesre pirítjuk, majd a fokhagymával még fél percig kevergetjük. Takaréklángon hozzáadjuk a rizst, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak.

4. Félreteszünk 2 evőkanálnyi csirkealaplét vagy zöldség-alaplevet. A többit merőkanalanként a rizshez adjuk. Közepes lángon, hogy a lé forrjon, folytonosan kevergetjük, és az újabb adag alaplét csak akkor öntjük hozzá, amikor a rizs az előzőt már felszívta. Körülbelül 20 perc alatt a rizs krémessé válik, és magába szívja az összes alaplét.

5. A rizshez keverjük a pirított zöldségeket, a mogyoróhagymát és a félretett alaplét. Még 2 percig többször megkeverve pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a vajat, a parmezánt, a metélőhagymát és a bazsalikomot. A tűzről levéve azonnal tálaljuk, ízlés szerint mogyoróhagymával díszítve.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Tavaszi rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2005 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Tavaszi rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
pinterest