Fekete kagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal



Elkészítés:
1. Lesúroljuk vagy ledörzsöljük a kagylókat, és eltávolítjuk róluk a szakállat. Kidobunk minden törött héjat, és minden kagylót, ami nem zárul be erős koppantásra. A kagylót szűrőbe tesszük, és folyóvíz alatt alaposan leöblítjük.
2. A kagylót nagy fazékba tesszük, majd hozzáadjuk a bort és a babérlevelet. Nagy lángon, lefedve főzzük 3-4 percig, vagy amíg a kagylók ki nem nyílnak, közben időnként megrázzuk. A zárva maradt kagylókat kidobjuk (romlottak lehetnek), a többit lecsepegtetjük.
3. A kagylóhúst kiemeljük a héjakból, de a héjak felét megtartjuk. A kagylókat a fél héjakba helyezzük, és egy nagy, lapos, tűzálló tálalóedénybe rendezzük.
4. Kis serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és kis tálkába öntjük. Hozzáadjuk a morzsát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Pihentetjük, amíg a vaj egy kicsit megszilárdul. Ujjainkkal vagy két teáskanállal egy nagy csipet vajas keveréket a kagylók héjába töltünk, és jól belenyomjuk.
5. A kagylót 230 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt jól átforrósítjuk. Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk, citromgerezdeket kínálunk hozzá, hogy a levét rácsepegtethessük.