Fekete kagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Fekete kagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg vaj
80 dkg élő fekete kagyló
4 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál friss, apróra vágott metélőhagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
35 dkg friss, morzsolt fehérkenyér
vagy
35 dkg friss, morzsolt barna kenyér
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
néhány szál petrezselyem
igény szerint cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. Lesúroljuk vagy ledörzsöljük a kagylókat, és eltávolítjuk róluk a szakállat. Kidobunk minden törött héjat, és minden kagylót, ami nem zárul be erős koppantásra. A kagylót szűrőbe tesszük, és folyóvíz alatt alaposan leöblítjük.

2. A kagylót nagy fazékba tesszük, majd hozzáadjuk a bort és a babérlevelet. Nagy lángon, lefedve főzzük 3-4 percig, vagy amíg a kagylók ki nem nyílnak, közben időnként megrázzuk. A zárva maradt kagylókat kidobjuk (romlottak lehetnek), a többit lecsepegtetjük.

3. A kagylóhúst kiemeljük a héjakból, de a héjak felét megtartjuk. A kagylókat a fél héjakba helyezzük, és egy nagy, lapos, tűzálló tálalóedénybe rendezzük.

4. Kis serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és kis tálkába öntjük. Hozzáadjuk a morzsát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Pihentetjük, amíg a vaj egy kicsit megszilárdul. Ujjainkkal vagy két teáskanállal egy nagy csipet vajas keveréket a kagylók héjába töltünk, és jól belenyomjuk.

5. A kagylót 230 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt jól átforrósítjuk. Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk, citromgerezdeket kínálunk hozzá, hogy a levét rácsepegtethessük.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.
Fekete kagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1855 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
Fekete kagyló zöldfűszeres-fokhagymás vajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol konyha Spanyol konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége. Bár a föníciaiak, a rómaiak és a mórok már rég elhagyták a napsütötte Ibériai-félszigetet, a konyhaművészetre... bővebben...
recepttár