Rizottó spárgával és szárított paradicsommal

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rizottó spárgával és szárított paradicsommal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg főtt zöldspárga
28 dkg rizottórizs
6 db szeletelt szárított paradicsom
másfél dl száraz fehérbor
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
8 dkg frissen reszelt grana padano sajt
vagy
8 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
igény szerint vékonyra szeletelt citromhéj

Elkészítés:

1. Mély, vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olajat 2 evőkanál vajjal. A vöröshagymát és a szárított paradicsomot takaréklángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk benne, amíg a hagyma üveges lesz - ne barnuljon meg!

2. A lángot takarékra állítjuk, az edénybe szórjuk a rizst, és 2-3 percig állandóan keverjük, hogy a szemek áttetszővé váljanak.

3. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró zöldségalaplét. Közepes lángon állandóan kevergetjük, és csak akkor adunk hozzá újabb adag alaplét, ha a rizs már felszívta a folyadékot. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes lét magába szívja, és krémes állagú lesz. Végül sóval, borssal ízesítjük.

4. Amíg a rizs fő, a spárgaszálakat 3 cm-es darabokra vágjuk - de néhányat egészben félreteszünk a díszítéshez. A rizottó elkészülte előtt 5 perccel a spárgadarabokat óvatosan beleszórjuk a rizsbe.

5. A rizottót levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat meg a parmezánt, és hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon. Előmelegített tálakba szedjük, a félretett spárgával meg a citromhéjjal díszítjük, és tálaljuk.

A zöld spárgát nem szükséges meghámozni.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Rizottó spárgával és szárított paradicsommal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2011 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Rizottó spárgával és szárított paradicsommal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
recept beküldése