Rizottó articsókaszívvel

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rizottó articsókaszívvel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg rizottórizs
20 dkg konzerv articsókaszív
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
8 dkg frissen reszelt grana padano sajt
vagy
8 dkg frissen reszelt parmezán sajt
vagy
igény szerint petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az articsókaszíveket leszűrjük - a levét félretesszük -, majd negyedekbe vágjuk.

2. Mély, vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olajat 2 evőkanál vajjal. A vöröshagymát takaréklángon, gyakran kevergetve, 5 perc alatt üvegesre pirítjuk benne - ne barnuljon meg!

3. A lángot takarékra állítjuk, az edénybe szórjuk a rizst, 2-3 percig állandóan keverjük, amíg a szemek áttetszővé válnak.

4. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró csirke alaplét vagy zöldségalaplét és az articsóka levét. Közepes lángon állandóan kevergetjük, és csak akkor adunk hozzá újabb adag lét, ha a rizs már felszívta a folyadékot. 15 perc után a rizshez keverjük az articsókát. A rizottót további 5 percig főzzük - körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes lét magába szívja, és krémes lesz. Sóval, borssal ízesítjük.

5. A rizottót levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat meg a parmezánt, amíg a sajt megolvad. Sóval, borssal ízesítjük. A rizottót előmelegített tálakba szedjük, petrezselyemmel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Rizottó articsókaszívvel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 882 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Rizottó articsókaszívvel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
van itthon