Zöld rizottó mentával

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöld rizottó mentával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg rizottórizs
2 szál finomra vágott szárzeller
2 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikomlevél
1 csokor összetépkedett mentalevél
25 dkg mélyhűtött zöldborsó
vagy
25 dkg fejtett, friss zöldborsó
8 dkg frissen reszelt parmezán sajt
½ dl fehér, száraz vermut
½ teáskanál szárított kakukkfű
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
2 evőkanál friss, apróra vágott oregánó
25 dkg friss, zsenge spenót
2 evőkanál vaj
4 evőkanál zsíros tejszín
vagy
4 evőkanál mascarpone
10 dl forró zöldségalaplé
vagy
10 dl forró csirkealaplé

Elkészítés:

1. Mély serpenyőben sistergősre hevítjük a vaj felét. Hozzáadjuk a borsót, a spenótot, a mentaleveleket, a bazsalikomot, az oregánót meg a szerecsendiót. Gyakran kevergetve pároljuk kb. 3 percig, amíg a spenót és a menta megfonnyad. Hagyjuk kissé kihűlni.

2. A spenótos keveréket robotgépbe töltjük, 20 másodpercig aprítjuk, majd a mascarponéval (vagy tejszínnel) további kb. 1 perc alatt pürésítjük. Átöntjük egy tálba, és félretesszük.

3. Nagy, vastag aljú lábosban felforrósítjuk az olajat a maradék vajjal. A vöröshagymát, a szárzellert, a fokhagymát meg a kakukkfüvet hozzáadjuk, és időnként kevergetve 2 percig pároljuk.

4. A lángot takarékra állítjuk, az edénybe szórjuk a rizst, 2-3 percig állandóan keverjük, amíg a szemek áttetszővé válnak. Hozzáöntjük a vermutot, és folytonosan kevergetve elfőzzük.

5. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró csirke alaplét vagy zöldség alaplét. Közepes lángon állandóan kevergetjük, és csak akkor adunk hozzá újabb adag alaplét, ha a rizs már felszívta a folyadékot. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes lét magába szívja, és krémes lesz.

6. A rizottóba keverjük a spenótos mascarponét és a parmezánt. Előmelegített tányérokra szedjük, és azonnal tálaljuk.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöld rizottó mentával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2302 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Zöld rizottó mentával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
recepttár