Enyhe piros chiliszósz

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Enyhe piros chiliszósz
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 nagy friss ancho chilipaprika
vagy
1 evőkanál masa harina
1 db zöldcitrom leve
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 nagy csipet őrölt római kömény
4 és fél dl zöldségalaplé
vagy
4 és fél dl tyúkhúsalaplé
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A chilipaprikákat fémfogó segítségével, nyílt láng fölött, néhány másodperc alatt, körös-körül sötétre pirítjuk. Kiolajozatlan serpenyőben, közepes lángon, fél percig pirítva ugyanezt a hatást érhetjük el, de ebben az esetben is forgatni kell a paprikákat. Tűzálló tálba fektetjük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedjük, és a vízben hagyjuk kihűlni.

2. Közben a zöldséglevest vagy tyúkhúslevest lassú tűzön felforraljuk.

3. A kihűlt, megduzzadt és megpuhult paprikákat kiemeljük a vízből, és kimagozzuk. A húsukat felaprítjuk, robotgépben vagy turmixgépben pürésítjük, majd hozzáöntjük a forró alaplét.

4. A chilis keveréket lábosba öntjük. Hozzáadjuk a masa harinát vagy a masszává kevert tortillát, az őrölt római köményt, a fokhagymát és a zöldcitromlét. Felforraljuk, néhány percig lassan főzzük és kevergetjük, míg a mártás kellően besűrűsödik. Ízlés szerint sóval ízesítjük, és tálaljuk.

Kb. 4 dl szószt kapunk.

Ha nincs otthon masa harina akkor vízzel híg masszává kevert morzsolt kukoricatortillát is használhatunk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Enyhe piros chiliszósz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2176 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Enyhe piros chiliszósz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
van itthon

Kapcsolódó receptek (ancho chilipaprika, New Mexico chilipaprika összetevők alapján)