Mole verde



Elkészítés:
1. A pirított tökmagot robotgépben megdaráljuk. Felöntjük a leves felével, beletesszük a szegfűszeget, a tomatillát, a vöröshagymát, a chilit, a fokhagymát, a kakukkfüvet meg a majorannát, és pürésítjük.
2. Vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk a vajat vagy a semleges ízű olajat, beletesszük a tökmagos pürét és a babérleveleket. Közepes vagy nagy lángon 5 perc alatt kissé besűrítjük.
3. A serpenyőt levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék levest és az apróra vágott korianderzöldet. Visszatesszük a tűzre, és újra beforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
4. Kidobjuk a babérleveleket, a mártást visszaöntjük a robotgépbe, és teljesen sima pürévé keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
5. Tálalótálba szedjük, chilikarikákkal díszítjük, és tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.