Nyári leves garnélával és uborkával



Elkészítés:
1. Az uborkát meghámozzuk, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, kissé megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Utána hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
2. Egy kis lábosban sós vizet forralunk, a tojást beletesszük, és 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, jeges vízbe tesszük, hogy könnyen hámozható legyen. Amikor a héját leszedtük, a tojást visszatesszük a hideg vízbe, ha már teljesen kihűlt, a fehérjét és a sárgáját is durvára aprítjuk.
3. Nagyobb tálban a tyúkhúslevet, a paradicsomlét és a joghurtot addig keverjük, amíg sima krémet kapunk. Ezután hozzáadjuk az uborkát, a tejszínt és az apróra vágott friss, vagy mélyhűtött garnélát. Ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Letakarjuk, és legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
4. Közben az egész garnélákról leszedjük a héjukat és a fejüket, a farkukat rajtuk hagyjuk, a bélcsatornájukat eltávolítjuk. Letakarva szintén betesszük a hűtőbe.
5. Tálaláskor a leveses tálkákat fokhagymával bedörzsöljük, 1-2 jégkockát teszünk bele. A levest belekanalazzuk, a mentával és metélőhagymával megszórjuk. Mindegyik tálka szélére két garnélát akasztunk, és a friss lepénykenyérrel azonnal tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.