Nyári leves garnélával és uborkával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Nyári leves garnélával és uborkával
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg kígyóuborka
10 dkg főtt, tisztított garnélarák
12 db főtt, héjas garnélarák
1 db keményre főzött tojás
másfél dl paradicsomlé
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál finomra vágott mentalevél
1 teáskanál finomra vágott metélőhagyma
másfél dl tejszín
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
Tálaláshoz:

Elkészítés:

1. Az uborkát meghámozzuk, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, kissé megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Utána hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

2. Egy kis lábosban sós vizet forralunk, a tojást beletesszük, és 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, jeges vízbe tesszük, hogy könnyen hámozható legyen. Amikor a héját leszedtük, a tojást visszatesszük a hideg vízbe, ha már teljesen kihűlt, a fehérjét és a sárgáját is durvára aprítjuk.

3. Nagyobb tálban a tyúkhúslevet, a paradicsomlét és a joghurtot addig keverjük, amíg sima krémet kapunk. Ezután hozzáadjuk az uborkát, a tejszínt és az apróra vágott friss, vagy mélyhűtött garnélát. Ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Letakarjuk, és legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

4. Közben az egész garnélákról leszedjük a héjukat és a fejüket, a farkukat rajtuk hagyjuk, a bélcsatornájukat eltávolítjuk. Letakarva szintén betesszük a hűtőbe.

5. Tálaláskor a leveses tálkákat fokhagymával bedörzsöljük, 1-2 jégkockát teszünk bele. A levest belekanalazzuk, a mentával és metélőhagymával megszórjuk. Mindegyik tálka szélére két garnélát akasztunk, és a friss lepénykenyérrel azonnal tálaljuk.

A szokatlan ízvilágú, de nagyon frissítő, hidegen tálalt leves Közel-Keletről származik.
A kemény tojást főzés után rögtön tegyük jeges vízbe. A hirtelen lehűtés megakadályozza, hogy csúnya zöld bevonat képződjön a tojássárgája körül.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Nyári leves garnélával és uborkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1952 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Nyári leves garnélával és uborkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
ételfotó