Vichyi leves

Póréhagymás bugonyakrémleves, Póréhagymás burgonyaleves, Vichysoisse

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető olcsó
Vichyi leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 nagyobb szál karikára vágott póréhagyma
15 dkg kockára vágott burgonya
2 és fél evőkanál tejszín
3 dkg vaj
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
1 dl zsíros tejszín
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Nagy lábosban, közepes lángon, a vajat megolvasztjuk. Hozzáadjuk a póréhagyma fehér részét, meg a zellert, zsiradékkal megkent sütőpapírral letakarjuk. Időnként megkeverve 15 percig pároljuk, majd beletesszük a burgonyát, felöntjük a levessel, sóval, borssal ízesítjük.

2. A levest felforraljuk, majd kis lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya nagyon jól megpuhul. Hagyjuk kissé kihűlni, majd konyhai robotgépben vagy turmixban, több adagban, pürésítjük. Levesestálba öntjük, belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Frissen tartó fóliával letakarjuk, hagyjuk kihűlni, majd legalább 120 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

3. A tejszínt lazára felverjük. A levest hűtött tálkákba töltjük. Egy kis tejszínhabot teszünk mindegyikre, és a metélőhagymával díszítve tálaljuk.

A ma már klasszikusnak számító burgonyakrémlevest, a Vichysoise-t, a New York-i Ritz-Carlton Szállodában készítették először. Elegáns előétel, amit hagyományosan jól lehűtve kínálnak.
A póréhagymás burgonyalevest többnyire hidegen fogyasztják, de ízlés szerint forrón is tálalhatjuk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Vichyi leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1767 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Vichyi leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj