Lencseleves szárnyashússal és sonkával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lencseleves szárnyashússal és sonkával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg húsos, kockára vágott szalonna
30 dkg lencse
1 db tyúk
1 szál karikára vágott sárgarépa
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 csokor bouquet garni
1 szál karikára vágott szárzeller
1 kis fej karikára vágott vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
Díszítésre:
néhány szál petrezselyem

Elkészítés:

1. A barna vagy zöld lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Felhasználáskor jól leöblítjük, lecsepegtetjük.

2. A konyhakész tyúkról leszedjük a bőrét. A mellehúsát levágjuk, félretesszük. A lábát, a szárnyát és a többi csontot durvára aprítjuk. Nagy fazékban a vajat megolvasztjuk, a húsos szalonnát, valamint a tyúk lábát, szárnyát, csontjait beletesszük, és közepes lángon 7-10 percig pirítjuk. A zöldséget, a bouquet garnit és a lencsét hozzáadjuk, felöntjük a vízzel. A levest 60 percen át főzzük, a tetejéről időnként lemerjük a habot.

3. Közben a mellehúsát kis kockára vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és serpenyőben, a felforrósított olajon 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

4. A húsdarabokat szűrőkanállal vagy fogóval kivesszük a fazékból, a húst leválasztjuk a csontokról, a csontokat kidobjuk. A húst visszatesszük a fazékba, és még 15 percig főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, a fűszercsokrot eltávolítjuk, majd a levest konyhai robotgépben vagy turmixban pürésítjük.

5. A levest tiszta lábosba öntjük, a kisült melldarabokat beletesszük, sóval és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Az egészet felforrósítjuk, a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Ízlés szerint tálalás előtt keverhetünk a levesbe néhány kanál tejszínt és vajat is.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Lencseleves szárnyashússal és sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1516 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Lencseleves szárnyashússal és sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
twitter