Babos-halas tostada zöld salsával

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Babos-halas tostada zöld salsával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg konzerv bab
vagy
1 és ¼ dl halalaplé
8 db friss kukoricatortilla
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csipet szárított oregánó
3 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
2 levél csíkokra vágott római saláta
2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
¼ teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál chilipor
½ db zöldcitrom leve
vagy
½ db citrom leve
ízlés szerint
ízlés szerint salsa
ízlés szerint bors
Sütéshez:
Tálaláshoz:
ízlés szerint apróra vágott, friss zöldfűszer
ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

1. A halat lábosba tesszük, felöntjük az alaplével, római köménnyel, chilivel, oregánóval, fokhagymával, némi sóval és borssal ízesítjük. Elkeverjük, lassú tűzön felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzről. A fűszeres lében hagyjuk kihűlni.

2. Amikor a hal már eléggé lehűlt ahhoz, hogy dolgozzunk vele, szűrőkanállal kiemeljük, de a főzőlét félretesszük. A halhúst falatnyi darabokra törjük, üveg- vagy cseréptálba tesszük, ráfacsarjuk a citrom vagy zöldcitrom levét, és további felhasználásig félretesszük.

3. A tostadák elkészítéséhez a tortillákat teflonserpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük. Egyenletesen megkenjük a vízzel átforrósított sült babbal. A sült babpüré helyett használhatunk babpüré konzervet is.

4. A halat lassú tűzön átmelegítjük egy kevés főzőlében, majd a babos tostadákra kanalazzuk. Kevés salsát, salátát, apróra vágott korianderzöldet és hagymát púpozunk a tetejére. Nagy kanál tejföllel és apróra vágott fűszernövényekkel meghintve, forrón tálaljuk.

A szilárd fehér húsú halfilék közül választhatjuk a vörös sügért vagy a tőkehalat is.

Sült babpüré

Sült babpüré
22.5 dkg száraz tarkabab
2 teáskanál őrölt római kömény
8 dkg reszelt cheddar sajt
1 fej negyedekre vágott vöröshagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 db egész babérlevél
1 db morzsolt babérlevél
1 ágacska friss kakukkfű
1 db szárított piros chilipaprika
3 evőkanál olívaolaj

1. A babot a negyedekbe vágott hagymával az egész és a morzsolt babérral, a kakukkfűvel és a chilipaprikával együtt nagy főzőedénybe tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Csökkentjük a lángot, és lefedve, lassú tűzön, 2 óra alatt vajpuhára pároljuk.

2. A babot leszűrjük, a főzőlét félretesszük, de eltávolítjuk a hagymát, a fűszereket és a chilipaprikát.

3. A bab kétharmadát a főzőlével együtt robotgépben vagy turmixgépben darabos pürévé aprítjuk.

4. Az olajat vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk. Beleszórjuk s felaprított hagymát, és kis lángon 10 perc alatt puhára és aranyszínűre sütjük. Megszórjuk római köménnyel, majd kevergetve további 2 percig pároljuk. Beleforgatjuk a pürésített babot az egészben hagyott főtt babbal együtt, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Végül hozzákeverjük a reszelt sajtot (elhagyható), és addig sütjük, amíg a sajt elolvad. Forrón tálaljuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Babos-halas tostada zöld salsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1840 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Babos-halas tostada zöld salsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
szótár