Zöldségkrémleves



Elkészítés:
1. Nagyobb lábosban a vajat megolvasztjuk. A zöldséget (a póréhagymának csak a fehér részét) rátesszük, és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Felöntjük a vízzel és beletesszük a bouquet garnit. A levet felforraljuk, majd a zöldségeket, kis lángon, 30 percig főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni, a bouquet garnit kivesszük, kidobjuk.
2. A levest konyhai robotgépben vagy turmixban adagonként pürésítjük, majd szűrőn áttörve tiszta lábosba öntjük, és gyenge tűzön még 10 percig főzzük.
3. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A turbolyával vagy a petrezselyemmel megszórva, nagyon forrón, a fehér kenyérrel tálaljuk.
Bouquet garni

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.