Füstöltlazac-leves zöldcitromos tejszínnel

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Füstöltlazac-leves zöldcitromos tejszínnel
Adag: 7 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
17 és fél dl víz
vagy
17 és fél dl halalaplé
1 csokor bouquet garni
10 szem fehér bors
½ db apróra vágott édesköménygumó
1 evőkanál friss zöldfűszer
3 és fél dl fehérbor
¾ szál közepes méretű, apróra vágott sárgarépa
¾ szál apróra vágott póréhagyma
2 ⅔ dkg vaj
¾ fej finomra vágott vöröshagyma
¾ szál apróra vágott szárzeller
2 ⅔ fej finomra vágott mogyoróhagyma
1 és ⅓ dl zsíros tejszín
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
Díszítéshez:
4 és ⅓ dkg füstölt lazacfilé
ízlés szerint darabolt metélőhagyma
Zöldcitromos tejszínhabhoz:
1 és ⅓ dl tejszín
¾ db zöldcitrom héja, reszelt

Elkészítés:

1. Nagy lábosban, közepes lángon, a vajat megolvasztjuk. Beletesszük a vöröshagymát, a mogyoróhagymát, az édesköményt, a szárzellert, a póréhagymát és a sárgarépát. Folyamatosan keverve 1 percig pároljuk. Ezután a zöldség felét kivesszük a lábosból, és félretesszük.

2. A füstöltlazac-maradékot a lábosba tesszük, és 2 percig forrósítjuk. Hozzáadjuk a bort, valamint a bouquet garnit, a csillagánizst és a zöldfűszereket, az egész borsot, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, a levét hagyjuk a felére elfőni, majd felöntjük a hallével. Kis lángon, 25 percig lassan főzzük. A tetejéről a zsírt és a habot közben többször lemerjük. Leszűrjük, a füstöltlazac-maradékot, a zöldséget és a fűszereket kidobjuk.

3. A levest lábosba tesszük, a félretett zöldséget visszatesszük, és 10 percig közepes lángon főzzük. Ismét leszűrjük, ezt a zöldséget is kidobjuk, a levest visszaöntjük a lábosba, és belekeverjük a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd félretesszük.

4. A zöldcitromos tejszínhabhoz a tejszínt kis keverőtálban lágy, laza habbá verjük, majd belekeverjük a reszelt zöldcitromhéjat.

5. A levest - forrón vagy hidegen - megszórjuk az apróra vágott metélőhagymával. Minden adagra 1-1 evőkanál zöldcitromos tejszínhabot teszünk, és egy kis füstöltlazac-tekerccsel díszítve tálaljuk.

Ha valamilyen különleges alkalomra egy egész füstölt lazacot veszünk bőröstül és szálkástul, ne dobjuk el a maradékot, hanem használjuk fel ehhez az ínyencleveshez.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Füstöltlazac-leves zöldcitromos tejszínnel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2899 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Füstöltlazac-leves zöldcitromos tejszínnel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
most van szezonja