Gombakrémleves

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gombakrémleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg rókagomba
30 dkg csiperkegomba
4 fej finomra vágott mogyoróhagyma
3 dkg hideg, kockára vágott vaj
5 szál turbolya
3 dl tejszín
3 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
Díszítéshez:
1 dl tejszín

Elkészítés:

1. Az erdei gombáról lerázzuk a föld és a szennyeződés nagyját, majd egy tál hideg vízben alaposan megtisztítjuk, de ne hagyjuk túl sokáig a vízben, nehogy megduzzadjon. A gombát kivesszük a vízből, vékony szeletekre vágjuk. A csiperkét konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük.

2. Közepes nagyságú lábosban a vajat megolvasztjuk. A mogyoróhagymát beletesszük, és közepes lángon, fedő alatt 1-2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gombákat, lefedjük, és még 2-3 percig sütjük. A tyúkhúslével és a tejszínnel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük. A turbolyából 3-4 szálat beleteszünk, és 12-15 percig főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni.

3. A levest konyhai robotgépbe vagy turmixba töltjük, és pürésítjük. A pépet szűrőn át tiszta edénybe öntjük, óvatosan felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, közben addig forgatjuk, amíg az egész jól elkeveredik. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk.

5. A levest elosztjuk a tányérokban. A tejszínhabból két teáskanállal kis gombócokat formázunk, és minden adagra teszünk egy-egy gombócot. A maradék turbolyával díszítve kínáljuk.

A többféle- vadon növő és termesztett- gomba keveréke gazdag ízeket hoz felszínre ebben a levesben.
Ha csak szárított erdei gombát kapunk, a megadott mennyiség felét vegyük, és egy éjszakára áztassuk hideg vízbe. Az áztatóvíznek erős íze lesz, és kitűnően helyettesíti a húsalaplevet.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Gombakrémleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1642 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Gombakrémleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
hírlevél