Csokoládés tortlett

Adag: 10-12 főre (25 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db narancs
7 és fél dkg vaj
25 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 és ¼ dl víz
1 evőkanál narancslikőr
2 és fél dl tejszín
15 dkg finomliszt

Elkészítés:

1. Vékonyan kikenünk 2 darab 12 lyukú gyümölcskosársütőt. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat. Kézzel addig morzsoljuk, amíg a massza zsemlemorzsára emlékeztet. Sima pengéjű késsel, vágó mozdulatokkal keverjük, hogy a tészta összeálljon. Lisztes deszkára borítjuk. Golyót formálunk, majd lelapítjuk. Műanyag fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt 180 fokra (gáz: 4.) előmelegítjük. Két réteg sütőpapír között kinyújtjuk a tésztát, és 5 cm átmérőjű köröket vágunk belőle, majd a sütőformába tesszük.

3. Körülbelül 10 percig sütjük, amíg világosbarna lesz. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. A többi tésztát is kisütjük. Kihűtjük.

4. A csokoládét hőálló tálba tesszük. A tejszínt felforraljuk egy kis edényben, és a csokoládéra öntjük. 1 percig állni hagyjuk, majd addig keverjük, amíg a csokoládé elolvad. Hozzáadjuk a likőrt. Néha megkeverjük, hagyjuk besűrűsödni.

5. Közben vékonyan meghámozzuk a narancsot, és vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a félretett cukrot, a héjat és a vizet, és kis lángon addig keverjük, amíg a cukor elolvad, majd 5-10 percig - sűrűsödésig - forraljuk. Csipesszel kivesszük a narancshéjat, sütőpapíron leszárítjuk, hagyjuk kihűlni.

6. A csokoládés masszát krémnyomóba töltjük, amelyre 1 cm-es sima csőrt teszünk. Három kis gombócot nyomunk a tésztába, közben felfelé húzzuk a nyomót, hogy a tetején pont legyen. Kakaóporral megszórjuk, a narancshéjjal díszítjük, és a tálalásig hűtőbe tesszük.

Ha gyerekeknek (is) készítjük, természetesen hagyjuk el belőle a likőrt!
Csokoládés tortlett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1692 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Csokoládés tortlett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
lexikon