Tojásos lepénykék

Adag: 6-8 főre (18 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Belső tésztához:
10 dkg zsír
12 és fél dkg finomliszt
Külső tésztához:
16 és fél dkg finomliszt
¾ dl víz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
Pudinghoz:
2 db kissé felvert tojás
¾ dl víz

Elkészítés:

1. A sütőt 210 fokra (gáz: 6-7) előmelegítjük. Vékonyan kikenünk 18 lyukat két lapos, 12 lyukú tepsiben.

2. A külső tésztához a lisztet és cukrot egy tálba öntjük. Mélyedést nyomunk a közepébe, és beleöntjük az olajat és 0,8 dl vizet. Gyorsan elkeverjük, majd puha tésztává gyúrjuk. (Ha a tészta száraz, adunk hozzá még egy kis vizet.) Letakarjuk, 15 percig pihentetjük.

3. A belső tésztához a lisztet egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zsírt, és kézzel elmorzsoljuk, amíg a tészta durva zsemlemorzsára emlékeztet, majd összenyomjuk. Letakarjuk, 15 percig pihentetjük.

4. Lisztes deszkán a külső tésztát 20 x 10 cm-es téglalapra nyújtjuk. A belső tésztát ennek egyharmadára. A belső tésztát a külső tészta közepére tesszük. A széleit felhajtjuk, hogy tökéletesen zárjanak, majd összenyomjuk.

5. A tésztát egy lisztes deszkán hosszúkás téglalapra nyújtjuk, fele olyan vastagra, mint volt korábban. A bal oldalát középre hajtjuk, majd a jobb oldalát is. Műanyag fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

6. A pudinghoz a cukrot 0,8 dl vízzel egy kis edénybe tesszük, felforraljuk. Addig főzzük, kis lángon, fedő nélkül, amíg a cukor elolvad. 5 percig hűtjük, majd belekeverjük a tojásokat. Egy üvegbe szűrjük.

7. Úgy fordítjuk a tésztát, hogy a hajtás a bal oldalon legyen. Lisztes deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra. 7 cm átmérőjű köröket vágunk belőle fogazott formával, és a sütőformába tesszük.

8. Minden formát kétharmad részig megtöltünk a tojásos pudinggal, majd 15-18 percig sütjük. A töltelék éppen ne legyen folyékony, nem szabad túlsütni. 3 percig hűlni hagyjuk, majd egy sima pengéjű késsel alányúlunk, óvatosan kivesszük, és rácsra tesszük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Előre 2 nappal elkészíthető, és légmentesen záródó dobozban tárolható.
Készíthetjük készen kapható leveles tésztából is.
Tojásos lepénykék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1951 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Tojásos lepénykék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
recept beküldése