Könycsepp alakú csokoládékrém meggyel



Elkészítés:
1. A másolópapírt 24 darab 4 x 11 cm-es téglalapra vágjuk. Egy tálcát kibélelünk sütő papírral.
2. A csokoládét egy kis hőálló tálba tesszük. Edényben vizet forralunk, majd levesszük a tűzről. A tálat a víz felé tesszük, de vigyázzunk: ne érjen bele. Néha megkeverjük, amíg a csokoládé puhára olvad. Egy sima pengéjű késsel egy kevés csokoládét kenünk az egyik papír téglalapra. Ahogy kezd kihűlni, összefogjuk a rövidebb végeket, könnycsepp formában (1. kép). Addig szorítjuk, amíg keményedni kezd, és megáll önmagában. Ugyanígy elkészítjük a többit is. (A csokoládét közben többször újra kell majd olvasztani, ilyenkor visszatesszük a vizet a gázra.)
3. Másfél kiskanálnyi csokoládét ovális alakban a tálcára kenünk, körülbelül 5 cm hosszan. Egy könnycseppet beleteszünk, óvatosan rányomjuk. A többit is elkészítjük. Hagyjuk szinte teljesen megdermedni.
4. Egy éles késsel körülvágjuk a könnycseppek külső szélét (2. kép). Megvárjuk, amíg a kis csészék megkeményednek, mielőtt levesszük a sütőpapírról. Az aljáról letörjük a felesleges csokoládét. Óvatosan lehúzzuk a másolópapírt. Félretesszük. A meggyet negyedekre vágjuk, papírtörlőn lecsepegtetjük.
5. A csokoládékrémhez összekeverjük a csokoládét, a tejszínt és a tojássárgáját. A zselatint egyenletesen 2 kiskanálnyi vízre szórjuk egy kis hőálló tálban, és hagyjuk átnedvesedni. Egy kis edényben vizet forralunk, levesszük a tűzről, és felé tesszük a tálat. A víznek a tál feléig kell feljönnie. Elkeverjük a zselatint, majd hozzáadjuk a csokoládéhoz.
6. Gyorsan dolgozunk, hogy a zselatin ne dermedjen meg. A külön tejszínt habbá verjük, ugyanígy a tojásfehérjét is. Beleborítjuk a csokoládéba.
7. Néhány meggydarabot teszünk mindegyik „csészébe". Rákanalazzuk a csokoládékrémet. (Kicsivel túltöltjük a peremén, hogy a krém majd elsimuljon.) Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
![]() |
![]() |