Zöldséges lasagne



Elkészítés:
1. A besamelmártáshoz a tejet lábosba öntjük, beletesszük a babérlevelet, a borsot és a szerecsendió-virágot. Forráspont alatti hőmérsékletre melegítjük, lehúzzuk a tűzről, lefedve pihentetjük 10 percig, majd átszűrjük. A vajat külön edényben megolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és kis lángon, állandóan kevergetve, 1 percig főzzük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd felforraljuk, és kevergetve sűrű, sima mártássá főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
2. Serpenyőt kikenünk olajjal, és felforrósítjuk. A padlizsánt közepes lángon, adagonként 8 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és lecsepegtetjük.
3. Egy másik edényben felforrósítjuk a vajat, és a fokhagymát, a cukkinit, a petrezselymet meg a majoránnát közepes lángon, kevergetve 5 percig sütjük, amíg a cukkini aranybarnára pirul. Kivesszük a serpenyőből, és lecsepegtetjük.
4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Nagy tűzálló edénybe rétegezzük a padlizsánt, a cukkinit, a mozzarellát, a paradicsomot és a lasagne lapokat úgy, hogy a legfelső réteg tészta legyen, közben sóval, borssal ízesítjük. Leöntjük a besamelmártással. Meghintjük a reszelt parmezánnal, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón tálaljuk.