Spenótos-ricottás gombóc



Elkészítés:
1. A megmosott spenótot nedvesen fazékba tesszük, fedő alatt, takaréklángon 6-8 percig fonnyasztjuk, lecsepegtetjük, és hagyjuk kicsit hűlni.
2. Kinyomkodjuk belőle a maradék nedvességet, apróra összevágjuk, és egy tálban összekeverjük a ricottával, a parmezán felével, a tojással, a szerecsendióval, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Előbb 12 dkg lisztet rászitálunk, elkeverjük, és még annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen formálható masszát kapjunk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
3. Lisztezett kézzel a masszából kicsípett darabokból dió nagyságú gombócokat formálunk - óvatosan bánjunk velük, mert a puha massza könnyen deformálódik. A gombócokat vékonyan megszórjuk liszttel.
4. Közben nagy fazékban bő, enyhén sós vizet forralunk. A gombócokat 2-3 perc alatt kifőzzük - akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére. A megfőtt darabokat szűrőlapáttal kiszedjük, jól lecsepegtetjük, és félretesszük.
5. Közben elkészítjük a zöldfűszeres vajat. Nagy, vastag aljú serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Az oregánót és a zsályát takaréklángon 1 percig kevergetjük benne. A gombócokat beleforgatjuk, alaposan összerázzuk a fűszeres vajjal, előmelegített tálra szedjük, meghintjük a maradék parmezánnal, és tálaljuk.