Pizza a tenger gyümölcseivel

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pizza a tenger gyümölcseivel
Adag: 2 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg vegyes tenger gyümölcsei
1 adag pizzatészta
2 evőkanál olívaolaj
10 db kimagozott fekete olajbogyó
½ teáskanál szárított oregánó
½ db apróra vágott, kimagozott sárga húsú kaliforniai paprika
½ db apróra vágott, kimagozott piros húsú kaliforniai paprika
8 dkg konzerv, apróra vágott olajos szardellafilé
3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
6 dkg reszelt taleggio sajt
1 evőkanál kapribogyó
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A kenéshez:
igény szerint olívaolaj
A nyújtáshoz:
igény szerint finomliszt
A paradicsommártáshoz:
20 dkg darabolt, hámozott paradicsom
1 teáskanál barna cukor
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál bazsalikomlevél
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 db kimagozott, kockára vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A paradicsommártáshoz vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát takaréklángon, időnként kevergetve, 5 perc alatt megpirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a cukrot, a csíkokra vágott bazsalikomot és a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve, időnként megkeverve, 30 percig főzzük, hogy a mártás besűrűsödjön. Levesszük a tűzről a serpenyőt, és hagyjuk, hogy a mártás teljesen kihűljön.

2. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A pizzatésztát vékonyan belisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 6-8 mm vastag koronggá nyújtjuk. Átemeljük egy vékonyan kiolajozott sütőlapra, és a szélét körben kissé felnyomkodjuk az ujjunkkal.

3. A tésztát megkenjük a paradicsommártással, majdnem a széléig. A tetején egyenletesen elrendezzük a tenger gyümölcseit ( például főtt garnélarák, főtt kagyló és tintahalkarikák), a piros és a sárga paprikát, valamint a kapribogyót.

4. Meghintjük a taleggio sajttal, majd a parmezánnal és az oregánóval. Ezután kerül rá a szardella. Meghintjük olívaolajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. Előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre, amíg a tészta ropogósra sül, a sajt pedig megolvad. Azonnal tálaljuk.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.

Pizzatészta

Pizzatészta
1 teáskanál szárított élesztő
22.5 dkg finomliszt
6 evőkanál langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt. A közepébe nyomott mélyedésbe öntjük az olajat és a vizet.

2. Fakanállal vagy lisztezett kézzel folyamatosan összedolgozzuk az alapanyagokat (1. kép).

3. A tésztát enyhén lisztezett deszkára (munkalapra) borítjuk, cipót formázunk belőle (2. kép).

4. Ököllel szétnyomkodjuk (3. kép), a távolabbi végét kissé visszahajtjuk, és az egészet a tenyerünk alsó felével magunktól eltoljuk. A tésztát egy negyed fordulattal elforgatjuk, majd az előbbi visszahajtós-eltolós mozdulatot megismételjük. A tészta kidolgozását 8-10 percig folytatjuk. Végül újra cipóvá formázzuk. Akkor jó, ha szép sima és már nem ragad.

5. Visszatesszük a tálba, letakarjuk egy vékonyan beolajozott frissen tartó fóliával (vagy egy konyharuhával) (4. kép), és meleg helyen kelesztjük 60 percen át, vagy amíg a tészta duplájára nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy rendesen megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk, ha az ujjunk nyoma ott marad, akkor a tészta feldolgozásra kész.

Pizza a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1608 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Pizza a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
lexikon