Pizza a tenger gyümölcseivel



Elkészítés:
1. A paradicsommártáshoz vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát takaréklángon, időnként kevergetve, 5 perc alatt megpirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a cukrot, a csíkokra vágott bazsalikomot és a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve, időnként megkeverve, 30 percig főzzük, hogy a mártás besűrűsödjön. Levesszük a tűzről a serpenyőt, és hagyjuk, hogy a mártás teljesen kihűljön.
2. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A pizzatésztát vékonyan belisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 6-8 mm vastag koronggá nyújtjuk. Átemeljük egy vékonyan kiolajozott sütőlapra, és a szélét körben kissé felnyomkodjuk az ujjunkkal.
3. A tésztát megkenjük a paradicsommártással, majdnem a széléig. A tetején egyenletesen elrendezzük a tenger gyümölcseit ( például főtt garnélarák, főtt kagyló és tintahalkarikák), a piros és a sárga paprikát, valamint a kapribogyót.
4. Meghintjük a taleggio sajttal, majd a parmezánnal és az oregánóval. Ezután kerül rá a szardella. Meghintjük olívaolajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
5. Előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre, amíg a tészta ropogósra sül, a sajt pedig megolvad. Azonnal tálaljuk.
Pizzatészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt. A közepébe nyomott mélyedésbe öntjük az olajat és a vizet.
2. Fakanállal vagy lisztezett kézzel folyamatosan összedolgozzuk az alapanyagokat (1. kép).
3. A tésztát enyhén lisztezett deszkára (munkalapra) borítjuk, cipót formázunk belőle (2. kép).
4. Ököllel szétnyomkodjuk (3. kép), a távolabbi végét kissé visszahajtjuk, és az egészet a tenyerünk alsó felével magunktól eltoljuk. A tésztát egy negyed fordulattal elforgatjuk, majd az előbbi visszahajtós-eltolós mozdulatot megismételjük. A tészta kidolgozását 8-10 percig folytatjuk. Végül újra cipóvá formázzuk. Akkor jó, ha szép sima és már nem ragad.
5. Visszatesszük a tálba, letakarjuk egy vékonyan beolajozott frissen tartó fóliával (vagy egy konyharuhával) (4. kép), és meleg helyen kelesztjük 60 percen át, vagy amíg a tészta duplájára nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy rendesen megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk, ha az ujjunk nyoma ott marad, akkor a tészta feldolgozásra kész.