Sáfrányos-citromos rizottó fésűkagylóval

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Sáfrányos-citromos rizottó fésűkagylóval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál morzsolt sáfrány
30 dkg rizottórizs
1 db citrom leve
16 db konyhakész fésűkagyló
2 teáskanál finomra vágott citromhéj
1 db cikkekre vágott citrom
2 evőkanál olaj
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
12 dl forró zöldségalaplé
vagy
12 dl forró halalaplé
12 dkg frissen reszelt grana padano sajt
vagy
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
2 teáskanál vékonyra szeletelt citromhéj
1 db cikkekre vágott citrom
A kenéshez:
igény szerint olívaolaj
Az ízesítéshez:
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. A kagylót üveg- vagy kerámiatálba tesszük, ráöntjük a citromlét, lefedjük frissen tartó fóliával, és 15 percre a hűtőbe tesszük.

2. Nagy, vastag aljú lábosban közepes lángon felhevítjük az olajat 2 evőkanál vajjal. A vöröshagymát, időnként megkeverve üvegesre pároljuk benne. A lángot takarékra állítjuk, hozzáadjuk a rizst, és 2-3 percig állandóan keverjük. A sáfrányt elkeverjük 4 evőkanál forró halalaplével vagy zöldség-alaplével. A rizshez adjuk, majd merőkanalanként hozzáadjuk a többi alaplét. Újabb adag lét csak akkor merjük hozzá, ha a rizs az előzőt már magába szívta. Körülbelül 20 percig tart, amíg krémes állagú lesz. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Amikor a rizottó már majdnem kész, egy grillserpenyőt nagy lángon felforrósítunk. A kagylókat olajjal megkenjük, és nagyságuktól függően oldalanként 3-4 percig grillezzük - ne süssük meg túlzottan, mert akkor a kagylóhús rágós lesz.

4. A rizottót levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat meg a parmezánt, hogy a sajt megolvadjon. Teáskanalanként hozzákevert citromlével ízesítjük.

5. A rizottóból egy-egy nagy halmot helyezünk 4 előmelegített lapostányérra, rátesszük a grillezett kagylót, citromcikkekkel és citromhéjcsíkokkal díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Sáfrányos-citromos rizottó fésűkagylóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1617 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Sáfrányos-citromos rizottó fésűkagylóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
google+