Csípős garnélaleves thaiföldi módra

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Csípős garnélaleves thaiföldi módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kisebb piros chilipaprika
50 dkg nyers garnélarák
2 kisebb zöld chilipaprika
15 dl víz
másfél evőkanál halszósz
másfél evőkanál citromlé
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál darabolt korianderzöld
1 evőkanál finomra vágott gyömbér
2 szál fehér, apróra vágott ázsiai citromfű
4 szem fekete bors
2 evőkanál olaj
2 szál karikára vágott újhagyma
A díszítéshez:
néhány levél koriander

Elkészítés:

1. A garnélát megtisztítjuk, a bélcsatornát eltávolítjuk, a farkat azonban rajtahagyjuk, a fejeket és a héjat félre-tesszük. A garnélákat letakarva hideg helyre tesszük. A fejeket és a héjakat leöblítjük, alaposan leszárítjuk.

2. Nagy, lapos serpenyőben vagy wokban az olajat felforrósítjuk. A garnélahéjakat és -fejeket, a késpengével összezúzott citromfű fehér részét meg a gyömbért beletesszük, és igen erős lángon 3-4 percig folyamatosan keverve pirítjuk. Ezután felöntjük a vízzel, és felforraljuk. A tetejéről a zsírt, habot többször lemerjük. Ezután a levest lefedjük, és kis lángon kb. 10 percig főzzük. Finom lyukú szűrőn leszűrjük, és a héjakat, a fejeket, valamint a fűszereket kidobjuk. A levét lábosba visszaöntjük, félretesszük.

3. A megtisztított fokhagymát, a koriandert és az egész borsot mozsárban vagy kis tálban sodrófa nyelével sima péppé törjük.

4. A chilipaprikákat hosszában felmetsszük, a magokat eltávolítjuk, a húsukat vékony csíkokra vágjuk. Ehhez a művelethez vegyünk fel esetleg gumikesztyűt, mert a chilipaprika nagyon erős, és csípheti a bőrünket, főleg az arcon.

5. A levest újból felforraljuk. A fokhagymát, a koriandert, a borsot a citromlevelekkel, az újhagymával meg a garnélákkal beletesszük. 3-4 percig főzzük, amíg a garnéla pirulni kezd. Ekkor a levest levesszük a tűzről, hozzáadjuk a chilipaprikát, a halszószt és a citromlevet. Szükség esetén adunk még hozzá egy kevés citromlevet vagy halszószt (ázsiai élelmiszereket forgalmazó boltokban lehet kapni).

A korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Ezt a híres levest a thaiföldi curry előtt, annak édes kókuszíze kiegyensúlyozásaként kínálják. Tehetünk bele kevesebb chilipaprikát is, ha nem szeretjük túl csípősen.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Csípős garnélaleves thaiföldi módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2638 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Csípős garnélaleves thaiföldi módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
google+