Chilis tostada csirkehússal és zöld salsával



Elkészítés:
1. A tostadához a tortillákat teflonserpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük. Félretesszük.
2. A csirkehúst az alaplével és a fokhagymával lábosba tesszük. Felforraljuk, majd csökkentjük a lángot, és 1-2 percig lassan főzzük, míg a hús kicsit kifehéredik.
3. Levesszük a tűzről, és hagyjuk a forró lében teljesen átfőni.
4. A sült babpürét egy másik serpenyőben, kevés vízzel sima pürévé keverjük, és átforrósítjuk. Római köménnyel ízesítjük, és melegen tartjuk.
5. Ha szükséges, a tostadákat (a pirított tortillákat) közepes fokozatra melegített grillsütőben átforrósítjuk. A meleg babpürét elterítjük a ropogós lapok tetején, és megszórjuk reszelt sajttal. A megfőtt csirkehúst kiemeljük a levesből, és szétosztjuk a babpürén. Apróra vágott friss koriander, felkockázott paradicsom, retek, zöldcitrom levébe forgatott avokádó, felkarikázott újhagyma, salátalevél, tejföl) és néhány szeletke marinált, füstölt chipotle kerül a tostadák tetejére. Nyomban tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
Sült babpüré

1. A babot a negyedekbe vágott hagymával az egész és a morzsolt babérral, a kakukkfűvel és a chilipaprikával együtt nagy főzőedénybe tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Csökkentjük a lángot, és lefedve, lassú tűzön, 2 óra alatt vajpuhára pároljuk.
2. A babot leszűrjük, a főzőlét félretesszük, de eltávolítjuk a hagymát, a fűszereket és a chilipaprikát.
3. A bab kétharmadát a főzőlével együtt robotgépben vagy turmixgépben darabos pürévé aprítjuk.
4. Az olajat vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk. Beleszórjuk s felaprított hagymát, és kis lángon 10 perc alatt puhára és aranyszínűre sütjük. Megszórjuk római köménnyel, majd kevergetve további 2 percig pároljuk. Beleforgatjuk a pürésített babot az egészben hagyott főtt babbal együtt, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Végül hozzákeverjük a reszelt sajtot (elhagyható), és addig sütjük, amíg a sajt elolvad. Forrón tálaljuk.