Fokhagymakrémleves olajbogyós crostinivel



Elkészítés:
1. Közepes lábosban, közepes lángon 3 dkg vajat megolvasztunk. Beletesszük a fokhagymagerezdeket, 5-7 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, 2-3 percig együtt pároljuk őket, majd a burgonyát meg a maradék vajat is beletesszük, még 7-10 percig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul. Közben többször megkeverjük, mivel a keményítőtartalmú burgonya könnyen leragad az edény aljára. Felöntjük a tejjel és a húslével vagy vízzel, ezután addig főzzük, amíg a burgonya nagyon jól megpuhul (kb. 15 perc). Kicsit hűlni hagyjuk.
2. A sütőt 240 °C-ra előmelegítjük. A kihűlt levest konyhai robotgépben vagy turmixban, több adagban, pürésítjük. A korábban használt, de jól kimosott lábosba visszatesszük, sóval és borssal fűszerezzük. Lefedjük, félretesszük.
3. A baguette-szeleteket sütőrácsra tesszük, a sütőben megpirítjuk. A finomra vágott olajbogyót kis tálkába tesszük, az olajjal benedvesítjük. Ízlés szerint sóval, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük, és elosztjuk a kenyérszeleteken.
4. A levest felforrósítjuk, tányérokba adagoljuk, és tálaljuk. A crostinit mellé kínáljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.