Pulykahús molemártással



Elkészítés:
1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A pulykaszeleteket 4-4 darabra vágjuk és elrendezzük egy nagy sütőtálban. A hús köré öntjük a levest és a vizet, mellétesszük a vöröshagymát, fokhagymát, zellert, babérlevelet és a korianderzöld felét.
2. A tálat lefedjük, és az előmelegített sütőben, 60-90 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükségesnek látjuk, kevés folyadékkal pótoljuk az elpárolgott főzőlét.
3. A molemártást vagy a molekrémet, amit a dobozán található utasítás szerint tudunk felhígítani a levessel, híg krémmé lazítva átforrósítjuk.
4. A szezámmagokat száraz serpenyőben, gyakori kevergetés vagy a serpenyő rázogatása mellett, 1-2 perc alatt aranysárgára pirítjuk.
5. A pulykadarabokat tálra rendezzük, és rámerjük a meleg molemártást. Tálalás előtt megszórjuk pirított szezámmaggal és a maradék apróra vágott korianderzölddel.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Mole poblano

1. A szárított chiliket fémfogó segítségével, nyílt láng fölött, néhány másodperc alatt körös-körül sötétre pirítjuk. Kiolajozatlan serpenyőben, közepes lángon, fél percig piríthatjuk, de ekkor is forgatva.
2. A megpirított chiliket tűzálló tálba fektetjük, és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt legalább 1 órán keresztül, de legjobb, ha egész éjszaka puhítjuk. Közben egyszer-kétszer átforgatjuk a paprikákat, hogy egyenletesen szívják magukba a vizet.
3. A megpuhult chiliket szűrőkanállal kiemeljük, kimagozzuk, majd feldaraboljuk a húsukat. Robotgépbe tesszük.
4. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, tortillacsíkokat, szegfűszeget, édesköményt, fahéjat, koriandert, római köményt, szezámmagot, mandulát, mazsolát és mogyoróvajat, majd pürésítjük. A motort járatva annyi levest csorgatunk hozzá, hogy sima krémet kapjunk. Belekeverjük a maradék levest, a reszelt csokoládét és a chiliport.
5. Az olajat vastag aljú serpenyőben addig hevítjük, míg már füstöl, majd beleöntjük a keveréket. Fröcsög és pattog, ahogy a forró olajjal érintkezik! 10 percig folyamatosan kevergetjük, nehogy odaégjen.
6. Sóval, borssal, zöldcitromlével ízesítjük, kevés reszelt csokoládéval díszítjük, és tálaljuk.