Rizottó paradicsomos nyelvhallal

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rizottó paradicsomos nyelvhallal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg hámozott, csíkokra vágott paradicsom
28 dkg rizottórizs
vagy
45 dkg filézett nyelvhal
2 evőkanál friss, finomra vágott korianderzöld
½ dl vörösbor
3 evőkanál sűrített paradicsom
6 db lecsepegtetett, szeletelt szárított paradicsom
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál vaj
12 dl halalaplé
vagy
12 dkg frissen reszelt grana padano sajt
vagy
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Mély serpenyőben, felforrósítunk 2 evőkanál vajat 1 evőkanál olajjal. A vöröshagymát a zsiradékban, időnként megkeverve, 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. A lángot takarékra állítjuk, az edénybe szórjuk a rizst, és 2-3 percig folyamatosan keverjük. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró csirkealaplét vagy halalaplét. Folyamatosan keverjük. Újabb adag lét csak akkor merjünk hozzá, ha az előzőt már magába szívta. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs minden folyadékot magába szív, és krémes állagú lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

2. Közben egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, a friss meg a szárított paradicsomot hozzáadjuk, jól elkeverjük, és közepes lángon 10-15 perc alatt kásásra főzzük. Belekeverjük a sűrített paradicsomot a borral. Felforraljuk, majd takaréklángon főzzük.

3. A halfilét leöblítjük, megtöröljük, és csíkokra vágjuk. Óvatosan belekeverjük a paradicsommártásba, és 5 perc alatt puhára főzzük. Ha még mindig híg a mártás, kivesszük a haldarabokat, és a felesleges lét nagy lángon elfőzzük.

4. A megpuhult rizsbe keverjük a maradék vajat, a parmezánt, hogy a sajt megolvadjon. Tálra szedjük, és a tetején elrendezzük a paradicsomos nyelvhalat. A korianderrel megszórva tálaljuk.

Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte "kiugraszthatjuk" a héjából.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Rizottó paradicsomos nyelvhallal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 774 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Rizottó paradicsomos nyelvhallal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
könyvek