Grillezett csirkemell rizottóval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Grillezett csirkemell rizottóval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db bőrös, kicsontozott csirkemell
másfél dl száraz fehérbor
28 dkg rizottórizs
1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
3 evőkanál vaj
8 ágacska friss, finomra vágott kakukkfű
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
1 db citrom leve és reszelt héja
8 dkg frissen reszelt grana padano sajt
vagy
8 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint levélkékre szedett kakukkfű
igény szerint cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. A csirkemellet lapos, nem fém edénybe tesszük, sózzuk, borsozzuk. Kis tálban összekeverjük a citromhéjat és -levet 4 evőkanál olívaolajjal, a fokhagymával meg a kakukkfűvel. A csirkére kanalazzuk, és bedörzsöljük vele. Műanyag fóliával lefedjük, és 4-6 órát pácoljuk a hűtőben, majd kivesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen.

2. Felhevítünk egy grillserpenyőt. Bőrével lefelé 10 percig sütjük benne a csirkehúst, hogy a bőr barnulni kezdjen és ropogós legyen. Megfordítjuk, és a másik oldalát is barnára pirítjuk. Csökkentjük a hőmérsékletet, és 10-15 percig sütjük, vagy amíg tiszta levet nem ereszt. 5 percig pihentetjük, utána vastag szeletekre vágjuk.

3. Közben egy lábosban 2 evőkanál vajat megolvasztunk a maradék olajjal. A vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és kis lángon, kevergetve pirítjuk 2-3 percig. Hozzáöntjük a bort, és kevergetve 1 perc alatt elfőzzük. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró alaplét. Újabb adag lét csak akkor merjük hozzá, ha az előzőt már magába szívta. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs minden folyadékot magába szív, és krémes állagú lesz. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat és a parmezánt. A csirkemell szeleteket elrendezzük a tetején, és azonnal tálaljuk. Citromgerezdekkel, kakukkfűhajtásokkal díszíthetjük.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Grillezett csirkemell rizottóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1363 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Grillezett csirkemell rizottóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
szótár